Translate

5. октобар 2020.

Света Архијерејска Литургија у Рашки и освећење темеља новог Храма Сретења Господњег у Ушћу

 

Верни народ града Рашке имао је радост да у недељу, 4. октобра 2020. године, када наша Света Црква прославља Светога апостола Kодрата и Оданије Воздвижења, дочека свог Архипастира Епископа жичког господина Јустина. На Светој Архијерејској Литургији Његовом Преосвештенству саслуживали су Архијерејски намесник студенички протонамесник Здравко Николић, старешина храма Светог архангела Гаврила у Рашки јереј Данило Петровић, протојереј Дејан Николић из Епархије рашко-призренске, јереј Немања Тимотијевић, протођакон Александар  Грујовић и ђакон Владимир Јовановић.

    Верни народ сабран у великом броју, заједно са клиром и градоначелником Игњатом Ракитићем и његовим сарадницима, помолили су се Свевишњем Богу са својим Преосвећеним Архијерејем. У својој беседи, Епископ Јустин је протумачио прочитано Јеванђеље, износећи поуке које се тичу нашег спасења. На крају Свете Литургије, Епископ Јустин је унапредио старешину Храма Светог архангела Гаврила у Рашки, јереја Данила Петровића у чин протонамесника, за његов пожртвован и несебичан труд. У парохијској сали уприличена је пригодна трпеза љубави.

   У наставку, Његово Преосвештенство Епископ Јустин освештао је темеље новог Храма Сретења Господњег у Ушћу. Јереј Милован Kрупниковић са својим парохијанима, уприличио је величанствен дочек Епископу Јустину. У чину освећења темеља новог храма Епископу су саслуживали игуман Манастира Студенице архимандрит Тихон (Ракићевић), јеромонах Виталије (Милошевић), Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, Архијерејски намесник студенички протонамесник Здравко Николић, протонамесник Мирољуб Попадић, јереј Предраг Радојевић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Владимир Јовановић. Обраћајући се сабраном верном народу, Епископ Јустин је заблагодарио Богу и ктиторима, у нади да ће се овај велелепни храм у што краћем року изградити на славу Божију. Такође, Епископ је истакао да се овај храм у изградњи налази на прелепом месту и у близини велике светиње Манастира Студенице. Пригодним културно-уметничким програмом и трпезом љубави употпуњен је овај величанствени догађај.

  Ђакон Владимир Јовановић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар