Translate

12. октобар 2020.

Канонска посета Епископа Јустина и рукоположење у Мрчајевцима


У недељу 11. октобра када наша Црква прославља празник Преподобног Харитона Исповедника, Епископ жички Г. Јустин је поводом редовне канонске посете служио Свету Архијерејску Литургију у Храму Светих апостола Петра и Павла у Мрчајевцима.


   Његовом Преосвештенству саслуживали су: Архијерејски намесник љубићки јереј Никола Вучетић, протојереј-ставрофор Милутин Стевановић, старешина Храма у Милановцу протојереј Миодраг Анђелић, јереј Милинко Стојковић, старешина Храма у Мрчајевцима протонамесник Александар Пешић, јереј Милован Вучковић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Александар Пејовић, који је у наставку Литургије рукоположен у чин свештеника.

   Након прочитаног Јеванђеља Епископ Јустин је у својој проповеди протумачио јеванђелску причу у којој Господ разговара са својим апостолима приликом бацања мреже у Галилејско језеро. Господ чини чудо како би показао своју силу, али та сила није циљ сама по себи. Он жели да нас привуче и веже за себе. Да, Господа видимо као истинитог учитеља, али превасходно истинитог Богочовека Христа. У овом свету човек обитава у мраку, замагљеном, неистраженом, где делимично познајемо и видимо. Ако чујемо проповед Господњу, као и апостоли који су послушали Христа, више нећемо бити у незнању, јер познајемо Истинитога. Владика је истакао важност слушања Јеванђеља, јер тако познајући истину приближавамо се Богу. Све је то једино могуће ако чешће долазимо у Цркву Божију, јер се ту учимо и проналазимо речи истине богољубља и човекољубља.

   Царство Божије почиње за нас још овде на земљи, само ако познајемо Господа. Дужни смо да се трудимо да нам дани не пролазе узалуд, већ да искупљујемо време и припремамо се још на земљи како би нас Господ избавио и чувао и прибројао међу своје у Царство Божије, рекао је Епископ Јустин.

   У наставку Литургије, народ је приступио Светом Причешћу. Одлуком Епископа о. Александар Пешић старешина храма у Мрчајевцима је добио звање протонамесника као подстрек за ревносно служење. Хакон Литургије уследила је трпеза љубави коју је припремило братство храма. Старешина храма се у поздравном слову захвалио Епископу на доласку, али и на одликовању. Захвалио се и свештенству и народу који се сабрао да прими архипастирски благослов.

  Дипл. теолог Стефан Симић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар