Translate

09. октобар 2020.

Митрополит Амфилохије се успешно опоравља: Носим свој крст учествујући и овом болешћу у патњама људи широм света

   “Цетињски митрополит се труди да носи и свој крст и крст Митрополије црногорско-приморске, учествујући и овом болешћу у патњама и у страдањима милиона људи широм света. Бог је послао патњу човечанству да би га исцелио од мржње, егоизма и саможивости, да би човечанство схватило да је Бог једини који даје истински живот. Оваква страдање Бог користи да нас подсети да смрт није последња реч овога живота, него само припрема за вечно Царство Бога љубави – Оца и Сина и Духа Светога”, поручио је данас Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије из Kлиничког центра Црне Горе, где се од 6. октобра налази на болничком лечењу након што је потврђено да је позитиван на коронавирус.

   Митрополит се успешно опоравља, осећа се добро и лекари су задовољни током његовог опоравка.

   Владика је након што је примио Свету тајну причешћа, поздравио и благословио све који се брину за његово здравље, “молећи их да се брину и за здравље свих који страдају, не само овде у Црној Гори него широм света”.

   Обраћење Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија преносимо интегрално:

   "Свети Владика Николај који је одржао чувени говор на Ловћену приликом преноса моштију Петра Другог Ловћенског Тајновидца, после рушења од стране аустроугарских окупотора 1916. године Цркве Светога Петра, рекао је, између осталога, да се Бог стара и брине о деци и болесницима, а цетињском митрополиту је подарио крст да носи. И заиста цетињски митрополит се труди да носи и свој крст и крст Митрополије црногорско-приморске – Митрополије Црне Горе, учествујући и овом болешћу у патњама и страдањима милиона људи широм света па све до председника Америке Доналда Трампа.

   Учествујући у ношењу тога крста свеукупнога света и Митрополит се ево данас, хвала Богу, причестио Тела и Kрви Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа на празник Светог Јована Богослова, апостола љубави, од кога смо и научили Христове речи да су две главне заповести: љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом и свом снагом својом и љуби ближњега свога као самога себе. Љубав као начело људског живота. И управо, рекао бих, да је Бог је послао патњу човечанству да би га исцелио од мржње, од самоуображености, од егоизма, од саможивости, да би човечанство схватило да смо ипак ми, људи слабашни и немоћни на земљи, и да је једини Бог који даје истински живот, не само овај пролазни живот од данас до сутра. Оваква страдање и подсећају на достојанство људско, вечно и непролазно достојанство, јер човек је биће створено за вечност, а не за пролазност и ништавило. Бог користи та средства да нас подсети да смрт није последња реч овога живота, него само припрема за оно што је вечно и непролазно – за вечно Царство Бога љубави – Оца и Сина и Духа Светога. У то име ја поздрављам и благосиљам свима онима који се брину за моје здравље, молећи да се брину и за здравље свих који страдају, не само овде у болници у Црној Гори него широм света.

   Свељудска је патња која је данас завладала и молим се Господу да Бог опрости грехе свима људима и да нас врати себи и једни другима и вечним вредностима, тајни вечнога живота, да умањи патње јер није лако носити свету ову патњу и ово што се данас догађа. Нека би благослов Господњи био на свима, нарочито на онима који се сећају и мене, јер видим да је много људи са разних страна који се сећају и моле за мене, и хвала на њиховим молитвама. Надамо се у Господа да ћемо наставити наше дело и да је ово припрема за наставак дела, ако Бог да. Благослов Божији свима, на многаја и многаја благаја љета!”

  Весна Девић

   извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар