Translate

28. октобар 2020.

Слава Манастира Стубал

 

Света Петка је врло поштована у српском народу као светитељка која много помаже у невољама и немоћима чинећи велика чуда. Широм Србије налази се велики број извора који су посвећени овој светитељки, а вода на њима сматра се лековитом и чудотворном.

   Данас када Света црква слави спомен Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, Епископ жички Г. Јустин началствовао је литургијским сабрањем у Манастиру Стубал. Епископу су саслуживали архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, парох чукојевачки протојереј Жељко Филиповић и протођакон Александар Грујовић. Славу манастира својим присуством увеличала је ковиљска игуманија Агрипина са сестринством, као и монахиње из Манастира Светих Архангела код Сталаћа.

   У обраћању сабрању, након читања јеванђелског зачала, Епископ Јустин је протумачио причу о пет мудрих и пет лудих девојака. Предочио је важност делатног подвижничког живота који је пет девојака учинио мудрима, као и погубност брзоплетог и немарног живота других пет девојака које су се показале лудима. Уље које се помиње у тексту ове приче означава добра дела. Тиме се и нама чињење добрих дела препоручује као пут у Царство Божије.

   Света Петка је једна од мудрих девојака. Она је била из богате породице, али је све оставила и кренула за Христом. Призвана љубављу Божијом, отишла је у Јорданску пустињу где се у посту и молитви непрестано подвизавала. Овоземаљско није претпоставила вечном животу. Због тога је она пример за све нас. Она је последовала речима апостола Павла да је све без љубави празно и пролазно, па је сву своју љубав усмерила ка Христу. Тако је постала велика молитвеница за род људски, па њене свете мошти до данас дарују многа исцељења онима који им притичу.

   Света Петка је верна слушкиња Христова. Она је у Христу пронашла једино ново под Сунцем. Савремени свет непрестано тражи новости, а никако да се освести и препозна увек нову и истиниту стварност у Христу. Он је спасење света и ка Њему треба да се окренемо, угледајући се на дивну светитељку коју данас прослављамо, рекао је Владика.

   У наставку, Епископ Јустин је честитао славу игуманији Марини са сестринством, као и верном народу. Пререзан је славски колач и освештано славско жито, а затим је за све присутне приређено пригодно послужење.

   Чтец Петар Ђерковић

    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар