Translate

12. новембар 2020.

Мати Макарија Соколичка: “Наричи Црна Горо јер си изгубила драгоцени бисер, а опет, радуј се Црна Горо јер си изнедрила још једног Светитеља - Митрополита Амфилохија“


   “Митрополит је стизао тамо гдје нико није могао. Kолико пута смо га гледали док служи опијела на сахранама, над полураспаднутим тијелима косметских мученика.

   Најупечатљивија ми је остала слика на којој се виде два човјека, са челом пробушеним метком. Те фотографије су обишле свијет свједочећи о Православљу и храбром пастиру свога народа“- каже игуманија манастира Соколица код Звечана мати Макарија.

Звучни запис преузми овде: 
svetigora.com

   Мати додаје да је Митрополитово упокојење, које је дошло изненада погодило све православне Хришћане, не само у Црној Гори и на Kосову, већ и у цијелом свијету.

   “Митрополитову чисту душу још за његовог живота сматрали смо светом. Наричи Црна Горо јер си изгубила драгоцјени бисер, а опет, радуј се Црна Горо јер си изњедрила још једног Светитеља-Митрополита Амфилохија“- рекла нам је мати Макарија.

   Игуманија манастира Соколица каже да има дубоку вјеру да је Митрополит ту са нама и да нас никада неће напустити и поручује браћи Црногорцима да склонимо “оно чудо“ са врха Ловћена и да тамо вратимо капелу Владике Рада што је била Митрополитова велика жеља.

   “Ето вам посла браћо Црногорци, испоштујте вољу Владике Рада и Митрополита Амфилохија. Скините проклетство Владике Рада са Црне Горе“- позвала је мати.

   Мати Макарија савјетује да одлазимо на Митрополитов гроб и молимо му се, а он ће нас чути јер је овдје, међу нама. Тијело Митрополита Амфилохија које сте сакрили као бисер у крипти подгоричког Саборног храма само је шкољка из које је изашао прекрасан бисер његове душе. Митрополит Амфилохије чује наше молитве. Завидим вам што сте тако близу његовог гроба а ја ћу да му се молим са ове удаљености као да сам ту са Вама а даће Бог и да дођем“- каже Игуманија Соколичка Макарија.

   Дијелећи са нама бол поводом упокојења нашег Архипастира Митрополита Амфилохија, Егзарха Светог Трона пећког, мати Макарија је благословила слушаоце нашег Радија ријечима: “Помоз Бог пробуђена Црна Горо, ослобођена од оних који нису били пријатељи вјере Православне. Помоз Бог “Светигоро“ која својом јарком свијећом на високој гори свијетлиш и обасјаваш овај наш хришћански свијет“.

   Мати додаје да се у Црној Гори догодио велики преображај и да је била одушевљена нашим литијама а посебно никшићком литијом када су мошти Светог Василија изнијете на поклоњење.

   “Са радошћу сам гледала Митрополита на челу литија, како усправно корача и крстом благосиља вјерни народ, док поред њега иде мала Уна носећи икону Пресвете Богородице а мајке доводе своју дјечицу да их Митрополит благослови“- сјећа се мати Макарија.

   Игуманија Соколичка каже да је Митрополита Амфилохија срела први пут код свог духовног оца Владике Данила (Kрстића) почетком осамдесетих година прошлог вијека, сретала га је и док је био Владика Банатски а обилазио је сестре и у манастиру Соколица.

   Он каже да је немјерљив био његов значај за распето Kосово и Метохију посебно у оно најтеже вријеме.

    Слободанка Грдинић

Нема коментара:

Постави коментар