Translate

12. новембар 2020.

Ктиторска слава Храма светог Ахилија у Ариљу


У четвртак, 12. новембра 2020. године, Црква Светог Ахилија у Ариљу торжествено је  прославила свог ктитора, Светог краља Драгутина – монаха Теоктиста.

   Тим поводом служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин. Владики су саслуживали свештеници: архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј Драган Стевић, протојереј Мирчета Kрупниковић, протонамесник Дарко Несторовић, јереј Бојан Милошевић, старешина храма, као и протођакон Александар Грујовић и ђакон Радомир Митровић.

   Владика Јустин се сабранима богонадахнуто обратио пригодном беседом рекавши:

   – Данас смо се сабрали у овом светом храму, што је велика част и привилегија за све нас, који смо у овој епархији, која слави данас Светога Теоктиста, краља Драгутина из благородне немањићке династије. Светитељи Божији јесу плод Духа Светога, а плодови Духа Светога јесу радост и мир, и они су сведоци благодати Божије. Отац, Син и Дух Свети, Тројица нераздељива, увек су заједно, али призвање Духа Светог јесте да нас води, руководи и учи свему ономе што је истинито и добро. Захваљујући томе ми хришћани се трудимо да превазиђемо људске слабости.

   Баш као што је живео краљ Драгутин који је био велможа и уз помоћ благодати Духа Светога у Цркви Божијој последовао заповести: „Будите савршени, јер је  савршен Отац ваш Небески.“ То је призвање свих нас хришћана, да се усавршавамо овде на земљи, јер само савршени можемо да наследимо Царство Небеско. Тамо у Царству Небеском нема несавршеног, нема тамо разбојника, нема тамо оних који се противе Богу јер су они на другој страни. Благодаћу Духа Светог и вођени силом Божијом и ми се трудимо да превазиђемо људске слабости, да превазиђемо болести па чак и смрт. Зар није Господ Христос васкрсао и победио смрт? Али ми људи овде на земљи смо смртни, да не би грех остао бесмртан. Дакле, ми овде на земљи се чистимо од првородног греха крштењем, а затим у своме животу трудимо се да задобијемо све врлине Христове и тако живећи ми имамо наду на вечни живот.

   Овде на земљи некад смо радосни, некад тужни, некад имамо добитак, некад смо изгубили, али је све то привремено и све нас то води као река ка Царству Небеском. Тамо нема болести, жалости, смрти и уздисања. Тамо је живот вечни, живот са свима светима. На то смо позвани, то Господ Бог тражи од нас, а ми као верне слуге његове дужни смо да Га послушамо, да се приклонимо под моћну руку Његову и да нас Он води кроз све могуће тешкоће овога света до Царства Небескога. Да тамо славимо Оца и Сина и Духа Светога у све векове и сву вечност.

   Епископ Јустин је на крају беседе све благословио речима:

   – Нека је срећна слава вама, вашима на дому, нашем народу и свима онима који се труде да задобију благодат Божију. Живели на много година. Амин!

   По заамвоној молитви, наш духовни отац Владика Јустин је пререзао и освештао славски колач и жито. Након Свете Литургије, Црквена општина  у Ариљу уприличила је трпезу љубави током које се старешина храма о. Бојан речима добродошлице и захвалности обратио Епископу. Растасмо се, духовно окрепљени молитвама које за све нас принесе Богу наш духовни отац Владика Јустин, са надом да ће нас благодат Духа Светога ускоро поново сабрати у још већем броју.


                                                                                          Ђакон Радомир Митровић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар