Translate

25. новембар 2020.

Празник Светог Стефана Дечанског у Храму Светог Саве у Краљеву


У уторак, 24. 11. 2020. године, на празник Светог краља Стефана Дечанског, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Kраљеву. Епископу Јустину саслуживало је братство нашега храма, а појање је предводио појац храма господин Иван Трајковић.

   Литургији су присуствовали поједини свечари, који данашњи празник прослављају као своју крсну славу. Присуством на Светој Литургији и доношењем славских колача и жита у храм, данашњи свечари су јасно показали да крсна слава није ,,пагански обичај“, како неки то погрешно тумаче, већ да свој извор има у Светој Литургији и њеним основим елементима—Телу и Kрви Христовој. Kао и на претходној, и у току ове Литургије молили смо се за блаженопочившег Патријарха нашега Иринеја, да га Господ настани у Царству Небеском.

   По завршетку Свете Евхаристије, Владика је у сусрет предстојећем Божићном посту одржао беседу о одбацивању своје и прихватању воље Божије. Подсетио је да се све у свету дешава по Божијем промислу и милости, али да Господ неће увек одмах да интервенише, јер стрпљиво чека наше покајање. Иако живимо у овоме свету, ми нисмо „од овога света“, не живимо по стихијама овога света, већ у свету ,,тражимо оно што је божанско“. Стога, треба да се молимо Богу да ,,буде воља Његова“ и да са смирењем чинимо оно што Бог тражи од нас – као што је то чинио и Свети краљ Стефан Дечански. Само тако се, по речима нашег Владике, можемо спасти и задобити рај. На крају беседе, Владика је честитао крсну славу свим данашњим свечарима.

   Након Свете Литургије, уследило је резање славских колача и освећење жита.

   Вероучитељ Филип Зеленовић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар