Translate

24. новембар 2020.

Патријарх Иринеј: "Свети Стефан Дечански је велики чудотворац и велики угодник Божији"/ Манастир Високи Дечани

У манастиру Високи Дечани прослављена је ктиторска слава Св. Kраља Стефана Дечанског бденијем и Светом Литургијом, која је одслужена у раним јутарњим часовима. Због специфичне здравствене ситуације, ове године манастирска слава је обележена скромно,  у кругу манастирског братства. Свим данашњим свечарима и свој нашој драгој браћи и сестрама који ове године нажалост нису били са нама, желимо срећан и благословен празник. Св. Kраљ Стефан Дечански да својим молитвама укрепи наш народ, посебно на Kосову и Метохији.

2020.


Српска Православна Црква остала је за само неколико дана без два духовна стуба, блаженопочивших Митрополита Амфилохија и Патријарха Иринеја, а истовремено добила двојицу усрдних молитвених заступника пред престолом Божијим.

У временима пуним искушења, својим трудом и пожртвованошћу обележили су једну епоху историје наше Светосавске Цркве, радили вредно на очувању јединства наше Помесне и васцеле Цркве Православне од раскола и подела, храбро се суочавајући са свим изазовима. И један и други јерарх, са својим изузетним даровима остаће упамћени у нашем молитвеном сећању и историји нашег народа, али и широм православног света у коме су уживали велико поштовање. Обојица су посебно добоко живели за Косово и Метохију и борили се за опстанак нашег народа и светиња, чувајући завет свето-лазаревски, следујући плејади великих светитеља и исповедника наше Цркве. Њихово духовно прегалаштво и мудрост путоказ су и надахнуће за све нас.
Вечан вам спомен достоблажени оци!
извор: sava.decanac
17.10.2018.
24.11.2013.
Ораховац, 2019.
Београд, 2017.

Нема коментара:

Постави коментар