Translate

1. децембар 2020.

Протонамесник Александар Р. Јевтић, гост емисије „Живе речи“ посвећене Преподобном Порфирију Кавсокаливиту, среда 2. децембар од 20ч / Преподобни Порфирије Кавсокаливит, Љутњом ништа нећеш постићи!


СПЕЦИЈАЛНИ ГОСТ ЕМИСИЈЕ: 

Протонамесник Александар Р. Јевтић, парох краљевачки и аутор књиге Господе, где станујеш?

 

УМЕТНИЧKИ ГОСТ: 

Дејан Алексић, песник из Kраљева

 

МОДЕРАТОР ЕМИСИЈЕ: 

Kатихета Бранислав Илић

Неки људи који су били веома строгих начела, понели су се круто према једном мом пријатељу. Последица тога била је да су сасвим погрешно проценили његове особине, због чега се он врло лоше осећао. Старац Порфирије га умири јер је ствари поставио на право место, оцртавајући са успехом душу мога пријатеља. Рекао му је:

   “Ти си добар, осетљив, миран човек; право си јагње Божије. Али, када се према теби односе са љутњом, ти се повлачиш у себе, реагујеш на унутарњи начин и онда те погрешно схватају. Kад се, међутим, према теби односе на леп начин, ти из себе откриваш тако лепе ствари да сви бивају изненађени. Људи који те нису разумели како ваља и који су те повредили, не знају ону стару причу о ветру и сунцу. Наиме, ветар и сунце се стану препирати ко је од њих двоје снажнији; и тако се и опкладе: ко скине кожух чобанину који се тог трена пео на гору, тај је снажнији. Ветар је дувао и дувао – чобанину је било хладно, те је још више привијао кожух уза се. Тада изађе сунце иза облака, разли се ведрина и топлота, чобан се угреје, те скине кожух са себе. Тада сунце повика ветру: – Видиш ли ко је од нас двоје снажнији?” И старац закључи: “Не можеш човека придобити љутњом, него само добротом”. Тада је мој пријатељ схватио да они људи “строгих начела” представљају оштар и хладан ветар, док је отац Порфирије био добронамерно и топло сунце.

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар