Translate

3. децембар 2020.

Преподобни Јоасаф и Варлаам – слава северног параклиса у Храму Светог Саве у Краљеву

    Северни параклис при Храму Светог Саве у Kраљеву посвећен је преподобним Јоасафу и Варлааму. Житије индијског царевића Јоасафа подсећа на житије светитеља Саве Немањића, па је тако и дошло до тога да параклис буде посвећен управо овом код нас мање познатом светитељу.

   На дан прослављања спомена преподобних Јоасафа и Варлаама, Светом литургијом началствовао је архимандрит Дамјан (Цветковић), уз саслуживање протонамесника Александра Р. Јевтића и ђакона Стефана Милошевског. Братство храма за певницом предводио је архимандрит Сава (Илић), док се верни народ усрдно молио Богу учествујући у богослужењу.

   Након читања јеванђелског одељка, присутнима се беседом обратио архимандрит Дамјан. Он је подсетио да “бесцени бисер“ који се помиње у Јеванђељу јесте Царство Небеско које се проналази у Цркви. Њега су пронашли данашњи светитељи, али га и данас многи траже. Зато је радост у свима нама који смо данас овде у литургијском сабрању, јер се управо у том пољу са бесценим бисером налазимо. Ипак, треба непрестано да стражимо над собом како би нас Господ када буде дошао препознао као своје. Нека нам ови угодници Божији које прослављамо буду помоћници и заступници да се и ми нађемо са њима у Царству Небеском, пожелео је о. Дамјан.

   У наставку се приступило Светом Причешћу, а затим је освештано славско жито и пререзан славски колач.


   Протонамесник Александар Р. Јевтић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар