Translate

14. децембар 2020.

Путевима Светих Отаца: ХРИШЋАНСКО МОНАШТВО / Монашење у Високим Дечанима

 

Kако настаје монаштво? Kо су главни оснивачи монаштва? Kако се развија општежитељно, а како отшелничко монаштво? Kо пише правила за монахе?Говориће у емисији Путевима Светих Отаца гост, професор са Православног Богословског факултета, протојереј-ставрофор др Радомир Поповић и аутор ђакон Бошко Савић, професор Богословије Светог Саве.

Звучни запис преузми овде: www.slovoljubve.com

На  бденију уочи празника Св. Апостола Андреја Првозваног Епископ Рашко-призренски Теодосије замонашио је дечанског искушеника Стефана Ђуришића давши му ново монашко име Тадеј по преподобном Тадеју, студитском монаху и исповеднику (29. децембар/ 11. јануар). Новопотстриженог монаха привео је игуман манастира Дечани архимандрит Сава. Најмлађи дечански монах, отац Тадеј рођен је 29. јануара 1997. године у Панчеву и у манастиру Високи Дечани провео је као искушеник четири године трудећи се на разним послушањима. 
   У бденију и монашењу у манастиру Високи Дечани поред братије манастира учествовале су и монахиње из два дечанска метоха: манастира Пресвете Богородице у Ђаковици и манастира Св. Николе у Гориочу код Истока. 
   У манастиру Високи Дечани тренутно живи и Богу се моли 17 монаха и 5 искушеника.

извор: sava.decanac

Нема коментара:

Постави коментар