Translate

19. март 2021.

Нови број „Православља“ - новина Српске Патријаршије


Новине Српске Патријаршије Православље од 15. марта 2021. године посвећене су блаженоуснулом умировљеном Епископу захумско-херцеговачком Атанасију Јевтићу. „Данас сви заједно можемо да посведочимо речима апостола Павла: Владико Атанасије, добар си рат ратовао, трку си завршио; веру си одржао. Сада те чека венац правде који ће ти дати Господ наш, праведни судија. Вечан ти помен достоблажене и приснопамјатне оче и брате Атанасије“, део је опроштајног слова Патријарха српског Порфирија, које је над одром блаженоуснулог Владике прочитао Митрополит дабробосански Хризостом. Умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије преминуо је 4. марта 2021. године у вечерњим часовима у Јавној здравственој установи „Болница Требиње“.

   Од уснулог у Господу Епископа, беседом на гробљу манастира Тврдоша у Требињу, опростио се Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије: -Испраћамо из овог у нови живот епископа херцеговачког, свесрпског и свеправославног, који је био човјек васељенске ширине духа. Испраћамо човјека Христовог ума, који је био међу нама као живо ходеће Јеванђеље, као апостол, као нови велики Атанасије. Човјека светојеванђељског и светоотачког предања, васељенског учитеља и просветитеља, познатог, цијењеног у цијелом православном свијету. Ненадмашног богослова наших дана, али и посебног, изузетног човјека.

   Ново Православље доноси и Слово епископа Максима на исходу Атанасија архијереја у Саборном храму у Требињу и Беседу епископа Григорија на Божанственој Литургији уз одар епископа Атанасија.

   Реаговањима на вест о упокојењу епископа Атанасија уз бројне изјаве саучешћа, ауторске текстове ученика и познавалаца блаженоупокојеног Владике и репринт из ранијих бројева Православља – Сећање на владику Атанасија: Избор за епископа банатског 1991. године, Спасите Епископа захумско-херцеговачког Атанасија – Апел Светског савета Цркава из 1992. године, Од Kосова до Јадовна (путни записи), Саборност Цркве и Kосово – текст јеромонаха Атанасија Јевтића („Православље“ од 15. јула 1986. године) редакција Православља се општата од владике Атанасија.

   Петнаестомартовски број новина Српске Патријаршије доноси и следеће текстове: Репринт: 1981. година: Сећање на пожар у Пећкој Патријаршији; Сећање на 1999. и НАТО бомбардовање Србије; „Да се не заборави“: 17. марта 2021.; Од Свете Горе према Жичи – Осамсто година од Жичке беседе Светог Саве (1221–2021)...

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар