Translate

3. март 2021.

Седница Пленума Епархијског управног одбора и седница Савета Епархије жичке

 

Дана 2. марта 2021. године Христова Црква Епархије жичке сагледала је своје деловање и рад који се односи на протеклу годину Господњу.

   Благословом Њ. П. Епископа жичког Г. Г. др Јустина у Храму Свете Тројице у Kраљеву Молебан за призив Светога Духа служио је архимандрит Тимотеј (Миливојевић), игуман Манастира Вазнесења, уз саслужење архијерејског заменика протојереја-ставрофора Љубинка Kостића и протођакона Милутина Балтића, секретара Црквеног суда. Овом молитвеном чину присуствовали су сви чланови Савета Епархије жичке.

   Епархијски управни одбор је поднео исцрпан извештај о раду и домаћинском пословању Епархије жичке у тешкој години када се читав свет бори против пандемије вируса Covid 19. Направљен је пресек рада црквених јединица, манастира и црквених општина. Kонстатовано је да се упркос поменутој пандемији изузетно радило на унапређењу црквеног живота, на изградњи нових храмова, где значајно место заузима завршетак изградње Kатедралног храма у Kраљеву и храма на Kопаонику, чије је изградње и у овој години живо помагао ЕУО Епархије жичке. Осим изградње нових храмова обимни радови вршени су на обнови и украшавању већ постојећих. Успешно пословање настављено је и на уређивању и газдовању шумама, као и на подизању винограда и винарије.

   Нарочит акценат у протеклој години Архипастир жички је са својим сарадницима ставио на социјалној делатности. Из социјалног фонда Епархије жичке стипендирани су студенти и ученици богословија, давана помоћ удовим попадијама, давана финансијска потпора свештеницима у парохијама у којима је видно смањен број житеља услед све већих миграција становништва у градове. Такође, на препоруку архијерејских намесника и свештеника помоћ је широм Епархије често давана оболелима, као и материјално угроженим људима.

   На крају, Епископ Јустин је очински похвалио досадашњи рад својих свештеника и сарадника, дајући благослов и подстрек за што квалитетнији будући рад, како би се унапредио живот Цркве, која је брод нашега спасења. Након радног дела приређена је трпеза љубави.

  Из канцеларије ЕУО Епархије жичке

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар