Translate

15. март 2021.

ПРИЈАТЕЉ БОЖИЈЕ ПРЕМУДРОСТИ


   Рекоше, уснуо је Владика Атанасије, пријатељ Божије Премудрости.

   Провео је у Манастиру Жичи, међу нама, готово годину дана. Осветио време и простор и исписао ново поглавље у историји Манастира.

   Слике се смењују:

   Док хода ка храму, привлачи к себи свакога. И децу, оне који га воле, али и оне који га не познају. Галами и беседи, а лица свих насмејана и ведра.

   На богослужењу пева, исправља појце, тумачи написано и  додељује  метаније као ордење. А није наодмет и да се префарба под, ушије рашивено, преуреди простор.

   Богословствује и свакога збуњује – проповед указује да је учествовао у  догађајима Цркве Христове од њеног настанка до данас. Јер, како би другачије знао да се у трећем веку нешто догодило баш у петак, а не  у среду и зашто би  био веома, веома љут на Јеронима из четвртог века који се петља у црквена питања, а притом, авај, иако рукоположен, никада није служио Свету Литургију!   А Литургија је живот Владике Атанасија!

   Позива на Свето Причешће, јер душа, ако  не живи од живота Светога Духа и  ако се не храни хлебом (благодаћу) Божанства, не може да живи.

   Чујемо му и глас… Чита по ко зна који пут акатист Исусу победитељу смрти – Јачи од смрти, Светлији од светлости, Бољи од доброте, Исусе победитељу мој, помилуј ме! и Николајеву молитву Светом Сави – о Свети Оче наш Саво,  одговори љубављу на љубав српскога народа….

   Не назиремо куда иде Владикина мисао, вазда смо у ишчекивању онога што следи. Kао у Десанкиној песми:

   Не зна дан шта ноћ кува,

   Нити ноћ шта зора рађа….

   Сваког часа све се мења…

   И ето – преко хиљаду душа кренуло ка Жичи њих преко шест стотина долази на саборно крштење, да их Владика крсти и благослови, а са њима пристиже још толико кумова и пријатеља. Владики срце игра од радости, да може, свакога би загрлио. Ипак, боље је да галами, ту је свој на своме. Све позива на заједничку трпезу. Гостопримство не заборављајте!

   Требало је и да се невенчани у Цркви венчају. Први пут пружена прилика, размишљају људи: после толико година брака, боље је овако, мање стида па још уз Владику!

   Kада није на богослужењу, храни гладне, прикупља помоћ за избегле, позива на ручак просјаке. Путује у Херцеговину, Kосово и Метохију, стиже до  Грчке. Посећују га Срби са свих страна, Грци, Руси, Израелци, Французи… У паузи чита, пише, преводи. Ах, колико муке нам задају те фасцикле са текстовима! Треба погодити праву, у жељеној боји, када Владика у недоба затражи да је донесемо. Иди горе (у његову келију) и само ће  ти се  казати шта треба да  донесеш,  рече Владика и би тако.

   Ред је да позове и Светитеље. Стиже и Свети Владика Николај у Жичу да се ту сусретну и обојица прославе. Слави торжествено Светог Николу уз Светог Николаја, а не заборавља ни Николаја јапанског! Позива на бдење мноштво епископа, свештеника, монаха, монахиња. Благосиља нове јерархе и монахиње у Српској Цркви. Ту Сабору Архијереја представља Светог Николаја жичког  и уписује га у диптих Светих.

   Дозива домаћина у сваком тренутку када је домаћин у  уму  или  заумљу помислио да се одмори. То домаћинеее одзвања конацима. И сви  трче  да  га чују.

   Подстиче упорно на пажњу, јер пажња је пола човека, тако је учио.

   Док говори о светлости као последњој стварности, ухватите му поглед и схватите да и док беседи, помно прати сваки ваш покрет, реч још више.

   По спонтаној реакцији упознаје човека, говори да брзо скида маске – не ове садашње Н95 са и без филтера,  већ оне много ружније – маске нашег лицемерја  и неискрености.

   Kаже: ђаво лови у мутном и саветује брзо избављење од искушења, брзо  устајање после пада. Често изговорено још ниси одзвања у ушима.

  Никада и није отишао из Жиче. А онда, недавно, један Анђео Господњи му је пришао и прошапутао: Време је да се служи Господу, Владико Свети! И послушала је душа његова, отпрхнула у Царство Небеско. Напаћено тело принео  је Господу као последњу жртву. И зачу се песма:

   Због верности Богу и Божијој правди

   Пострадасте телом, земља се растужи,

   Ал спасосте душе, небо се весели,

   А преци се ваши распеваше небом,

   На капији Раја сретоше вас с песмом

   Имена су Ваша у Kњизи вечности,

   Улазите у Рај, децо бесмртности…

   Нас на земљи не заборави, Владико Свети. А ми ћемо због Тебе и због свега што смо научили од Тебе благодарити Господу. У осмом гласу, наравно, како другачије…


ИГУМАНИЈА МАНАСТИРА ЖИЧЕ ЈЕЛЕНА СА СЕСТРАМА

Нема коментара:

Постави коментар