Translate

10. октобар 2021.

Задушнице у Саборном храму Светог Саве у Краљеву


У суботу, 9. октобра 2021. године, на Задушнице, дан када се Црква сећа свих уснулих у Господу и Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова, Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Kраљеву. Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрити Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић), протојереји-ставрофори Мирослав Јаковљевић и Ненад Илић, протојереј Милан Јовановић из Епархије источно-америчке, протонамесници Дејан Марковић, Александар Јевтић и Новица Благојевић, ђакони Стефан Симић и Стефан Милошевски. Певницу је предводио протопсалт Иван Трајковић.
   На овај дан молитвено се сећамо оних чланова Цркве који су се преставили у Господу.  Ту убрајамо све од века уснуле у Господу: од прародитеља Адама и Еве до данашњег дана. Господ Исус Христос на више места у Светоме Писму смрт назива сном. То је само привремено стање човека, из којег ће га Христос пробудити о Свом Другом и Славном Доласку. Бог наш није Бог мртвих него Бог живих. Стога, гроб није никаква ,,вечна кућа“ нити је сахрана ,,последњи поздрав“, како их, нажалост, многи од хришћана називају. О томе нам јасно сведочи данашње Јеванђеље по Јовану, чији спомен такође данас прослављамо:  ,,Kо моју ријеч слуша и вјерује Ономе који ме је послао, има живот вјечни, и не долази на суд, него је прешао из смрти у живот. Заиста, заиста вам кажем, да долази час, и већ је настао, када ће мртви чути глас Сина Божијега, и чувши га оживјеће. Јер као што Отац има живот у себи, тако даде и Сину да има живот у себи: И даде му власт у да суди, јер је Син Човјечији. Не чудите се томе јер долази час у који ће цву који су у гробовима чути глас Сина Божијег, и изићи ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који су чинили зло у васкрсење суда“ (Јн 5, 24-30).

      Након Свете Литургије служен је парастос упокојенима.

Ти који си Једини по природи Животодавац, и устину неистражива Пучина Добродетељи, Милосрдни, удостој преминуле Царства Твога, Једини Бесмртни! 

(Kанон за упокојене, песма 5.)


  Вероучитељ Филип Зеленовић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар