Translate

8. октобар 2021.

Из штампе изашао нови број Жичког Благовесника посвећен Светом Николају Велимировићу


У години када наша Света Црква обележава важан јубилеј – 140 година од рођења и 30 година од Преноса моштију Светог Николаја Охридског и Жичког, Епархија жичка је са благословом Епископа Јустина низом свечаности покушала да се захвали Светом Владици на делима чији су трагови и даље видљиви. У склопу ових активности, као зрео плод дрвета које је засадио Свети Николај, на светло дана, пред очи читалачке публике, изашао је и нови број Жичког Благовесника.
   Овај број је у целости посвећен Светом Николају (Велимировићу), а насловљен је Свенародни владика. Предњу корицу краси необична икона на којој је Свети Владика приказан како на улицама Лондона свира фрулу на изненађење пролазника (аутор је Бојан Миљковић). На задњој корици је икона Светог Николаја из олтарске апсиде Манастира Тврдоша.
      Можемо са слободом рећи да је овај број часописа својеврсна историјско-богословска читанка која у великој мери доприноси јасном сагледавању лика и дела једног од најумнијих људи које је српски род дао. Радови расветљавају различите периоде Николајевог живота, те доприносе реалном опису онога што чини нимало једноставан развојни пут новог Златоуста. Описи његових савременика и сарадника, такође, из другачијег угла, помажу да Николајев лик заблиста у Христовој лепоти коју је стрпљиво вајао целог свог живота, препуног разним искушењима. Фотографије које прате текст, приказују Владикин ход кроз историју, где је крст Христов био крст народни, а крст народни крст Николајев
   Од овог броја часопис Жички Благовесник је добио два нова члана Уредништва: монахињу Христину (Стојановић) и Милорада Васиљевића. Kао вредни сарадници часописа, чији текстови показују познавање различитих области мисаоног стваралаштва, висок степен проницљивости у савремене теме, али и утемељеност у Предању Цркве, придружени су Уредништву са циљем да часопис буде унапређен на радост читалаца, а све у славу Божију и Мајке Цркве.

   Истовремено, позивамо свештенство, монаштво, вероучитеље, као и припаднике лаоса Божијег, да својим текстовима помогну да Свети Владика Николај и даље буде поносан на свој Жички Благовесник. Адреса на коју се текстови могу слати је z.blagovesnik@gmail.com

Уредник чаосписа,

протонамесник Александар Р. Јевтић

Нема коментара:

Постави коментар