Translate

25. октобар 2021.

Канонска посета Епископа Јустина Манастиру Згодачици и рукоположење у чин ђакона

 У Недељу осамнаесту по Духовима, када наша Света Православна Црква прославља спомен отаца Седмог васељенског сабора, Светог апостола Филипа и Светог Теофана Начертаног, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин је началствовао Светом Архијерејском Литургијом у Манастиру Светог великомученика Димитрија у селу Годачица.

   Епископу су саслуживали протосинђел Стефан (Чкоњевић) игуман Манастира Згодачица, протојереј Жељко Филиповић, јеромонах Иларион (Богићевић) и ђакон Стефан Симић. Литургији су присуствовале и монахиње из Манастира Вољавча код Бреснице. Чтецирали су ипођакон Дејан Kамиџорац и чтец Петар Ђерковић. Свету Еухаристију су украсили својим појањем протопсалт Иван Трајковић и хор Светог Владике Николаја Жичког из Чачка. На Светој Литургији је присуствовао верни народ из Жичке и других епархија.

   У својој беседи Владика је објаснио значења зачала Светог Јеванђеља по Луки о богатом риболову. Истакао је да се Симон трудио без Божије помоћи, а улов је стигао тек када је послушао реч Божију. У непосредном смислу то значи велики материјални улов, али у духовном смислу указује на службу апостолску: „Од сада ћеш ловити људе“.

   Владика је такође истакао да је данашњи човек све зависнији, све неслободнији, а да је Господ Исус Христос дошао да нам да слободу, и да треба да размишљамо шта ће са нама бити када се овоземни живот заврши, када треба да се напусти овај свет, када треба да се да одговор за свој живот на земљи. Свето Писмо каже: „Искупљујте време, јер су дани зли“. Сваки дан искупљујте време молитвом, трудом, постом, покајањем, јер је циљ да растемо у меру висине раста Христова. Kо воли истински Господа Бога он држи заповести Његове, и кроз те заповести он добија све. Ако се неко одрекао оца, мајке, земље, богатства, имена Господњег ради, њему ће све Господ Бог надокнадити још овде у овоме животу – не кроз материјалне, већ кроз духовне радости. Апостоли су пошли за Христом, а Господ им је рекао да ће исцељивати људе, да ће учити људе, “забадава сте добили, забадава дајте“. Највећи сиромаси обогатише васељену и Цркву Божију и тим богатством ми данас живимо, поучио је Владика.

   Владика је у наставку беседе појаснио значај празновања отаца Седмог васељенског сабора за утврђивање праве вере, као и улогу Светог Теофана Начертаног, писца канона. На Седмом васељенском сабору су оци утврдили иконопоштовање, и кроз клањање иконама ми се клањамо Прволику њиховом – Господу Исусу Христу. Доказ да су иконе свете је да оне мироточе по целом православном свету.

   Владика је истакао да треба да се трудимо да се уклањамо од зла и да чинимо добро, јер тако наша душа постаје мекана, пријемчива за Бога, за патњу и бол другога. У Светом Писму пише: „Носите бремена један другога и тако ћете испунити закон Христов“.

   Велику радост свима присутнима је донело и рукоположење монаха Авакума (Стефановића), сабрата Манастира Згодачице, у чин јерођакона. Владика је истакао да је ово велики догађај за Цркву, за наш народ, Манастир Згодачицу и за оца Авакума.

   После Свете Литургије Његово Преосвештенство, часни оци, манастирско братство, монахиње и верни народ су обедовали у манастирској трпезарији.


   Братство Манастира Згодачице

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар