Translate

17. октобар 2021.

Празник у Савиним испосницама

 

Верни народ из краљевачког, студеничког и чачанског краја радосно је ишчекивао, да се и ове године на празник Покрова Пресвете Богородице окупи у Доњој Савиној  испосници.

   Свету Литургију је служио архимандрит Тимотеј (Миливојевић), игуман манастира Вазнесење, уз саслужење протојереја-ставрофора Мирољуба Маринковића
       После заједничке молитве у испосници, са живописом хиландарског зографа Георгија Митрофановића, једног од најбољих сликара прве половине 17. века и познатог сликара с почетка 19. века Алексија Лазовића, лепота јесењег крајолика учинила је још радоснијим дружење уз послужење, а затим и пешачење уском планинском стазом, која се на крају сужава у стазицу између високе литице и дубоке провалије,  до Горње Савине испоснице, места осмовековног молитвеног тиховања, триста метара изнад тла, на вертикалној каменој литици над кањоном Студенице. 
     У повратку, пут  је водио поклоњењу моштима светих Немањића у манастиру Студеница  и вечерњем предаху у манастиру Придворица, окруженог нетакнутом природом и жубором реке Студенице.

извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар