Translate

26. октобар 2021.

Први пут извађене мошти Старца Јосифа Ватопедског

Свети остаци једног од великих стараца 20. и 21. века ексхумирани су 20. октобра, у манастиру Ватопед на Светој Гори.

Старац Јосиф Ватопедски(1921-2009) провео је 13 година као ученик великог Светог Јосифа Исихасте. Он је остао у Новом Скиту након упокојења свог старца 1959. године, боравећи тамо још 28 година. 1987. преселио се у манастир Ватопед, где је остао до упокојења 1. јула 2009. године.
   Оци су прво очистили гроб у манастирском дворишту, а након вечерње су откривене његове свете мошти, преноси Ромфеа.
   Обретење (проналажење или откопавање) моштију је надгледао Његово високопреосвештенство Митрополит лимасолски Атанасије, духовно дете старца Јосифа, заједно са још неколико архијереја и гостујућим атонским игуманима и братијом манастира Ватопеда, преноси orthochristian.com

Превела Љиљана Поповић

   Фејсбук страница “Пријатељи манастира Хиландара” преносећи вест о обретење моштију знаменитог светогорског старца Јосифа Ватопедског, подсјећа да на Светој Гори постоји занимљив обичај што се тиче сахрањивања монаха.
  Наиме, када се упокоји неко од монаха, његово тело се, по обичају, не купа нити пресвлачи. Један од отаца одређен игуманом, проверава да ли преминули монах има на себи схиму и све што је потребно да монах има. Покривши му лице паном, полаже га на расу или мандију и, увивши га целог, ушива га у њу.
   Монах, који има за послушање одржавање манастирског гробља, одлази на гробље како би припремио гробницу за сахрану. По правилу, откопава гроб оног упокојеног сабрата који је најдуже у гробу, пазећи при том да не буде мање од три године од сахране тог брата којег ће откопати. Уколико нема таквог, копа нову раку.
   Kада се земни остаци упокојеног монаха ваде из земље, тада се служи света Литургија са кољивом, у гробљанској цркви.
   Након  Свете литургије, монах који има послушање да брине о костурници и гробљу, пере лобању и све нађене кости уљем и вином и исписавши име монаха на његовој лобањи, полаже је у манастирску костурницу на полицу међу остале лобање, док остале кости ставља на посебно место где су и кости других.
   Што се тиче старца Јосифа Ватопедског, он је још за живота сматран за свеца те је и сахрањен мимо манастирског гробља тик уз северну страну саборног храма манастира Ватопед.

Део текста преузет из књиге архимандрита Онуфрија Хиландарца Светогорски богослужбени устав.

извор: mitropolija.com


Нема коментара:

Постави коментар