Translate

3. јул 2015.

Верија- 21. „Павлиа“- Свечаности у част светог Апостола Павла

   Одлуком Светог Архијерејског Синода, Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Арсеније, Викар Патријарха српског, био је овогодишњи представник наше помесне Цркве у граду Верији у Грчкој, где су ове седмице завршене свечаности у част Светог Апостола Павла, које се већ традиционално, по 21. пут, организују у овом древном граду у коме је проповедао Свети Апостол Павле.

   Свечаности под називом „Павлиа“ Митрополија Верије, Наусе и Камбаније организује сваке године од 1. до 30. јуна. У току месеца јуна одржавају се бројне културне манифестације, а крајем месеца, од 26. до 28. јуна, одржава се међународни симпосион у коме учествују представници свих помесних Православних Цркава. Ове године тема научног скупа била је: „Стрпљење и трпљење у савремено доба по Светом апостолу Павлу“. У току рада научног симпосиона, на почетку сваке сесије, представници помесних Цркава читају поздравно писмо свог поглавара.


   У суботу 27. јуна Епископ Арсеније је пренео поздравно писмо Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја:

„Високопреосвећени и возљубљени у Христу брате, Митрополите Верије, Наусе и Камбаније Господине Пантелејмоне, преосвећена браћо Архијереји представници сестринских помесних православних Цркава, поштовани представници локалних власти, часни оци,  поштована господо професори, учесници симпосиона, драга браћо и сестре,
  У неизрецивој радости Христовој поздрављамо вас и призивамо Божији благослов на све учеснике свечаности посвећених Светом апостолу Павлу које се, већ традиционално,  по двадесет и први пут одржавају у древном, апостолском граду Верији. Личност Светог апостола Павла и његово дело сабрали су поново свецелу православну васељену да заједно истражују његове богонадахнуте речи и да дубину Божанске истине коју нам оне откривају примењују у свом свакодневном животу.
  Давно посејано семе Јеванђеља Христовог трудом апостола Павла, на плодном тлу града Верије, међу њеним племенитим грађанима који „примише реч свесрдно“ (Дап. 17, 11), донело је стоструке плодове који се данас огледају у труду вашег Архипастира, Митрополита Верије, Наусе и Камбаније Господина Пантелејмона, његових сарадника, и свих вас да се реч Светог апостола Павла, реч Христова, што јасније и јаче чује у целом свету.
   Научни део овогодишњих свечаности бавиће се темом „Стрпљење и трпљење у савремено доба по апостолу Павлу“. Савршени пример трпљења и стрпљивости даје нам сам Господ наш Исус Христос, најпре према свом „тврдовратом“ народу, а затим и према гресима незнабожаца, зато што их воли и жели само једно, њихово спасење. Зато Христос праштајући свима, ненадмашно кротоко и смирено, „претрпи крст, не марећи за срамоту и седе с десне стране Престола Божијега“ (Јевр. 12, 2). Христов пример  подражавали су и његови ученици „у трпљењу многом, у невољама, у бедама, у тескобама“ (2. Кор. 6, 4) али са радошћу и надом пошто са Њим страдају да ће се са Њим и прославити (Рим. 8, 17).
   Свети апостол Павле нам поручује: „Угледајте се на мене, као и ја на Христа“ (1.Кор. 11, 1) што није израз његове гордости, већ смиреног идења за Христом. Овим речима позива нас да подражавамо Христу у свему па и трпљењу. Али само ако имамо љубави Христове, имаћемо и трпљење Његово, јер је љубав она која „све сноси, све верује, свему се нада, све трпи“ (1. Кор. 13, 7).
  Ове свештене и увек савремене речи светог апостола Павла подсећају нас на све оно што трпе и подносе наша хришћанска браћа на Блиском Истоку и Северној Африци, који су прогоњени, киднаповани, мучени, убијани, лишени основних људских прва само зато што су хришћани. Они ране Господа Исуса на телу својем носе (Гал. 6, 17), а те ране крваре и опомињу читав свет који, чини се, немо ћути и посматра. И у срцу цивилизоване Европе, на просторима где је још апостол Тит проповедао Јеванђеље, један мали хришћански, православни народ, угрожен и обесправљен, покушава да одржи кандило своје вере. То је Српски народ на Косову и Метохији који нема слободу кретања, који до своје цркве, своје њиве, до гробља својих предака, не може да иде без оружане пратње у страху да ће бити убијен. Не налазећи правду у овом свету свима њима утеху и наду уливају речи Христове: „Трпљењем својим спасавајте душе своје“ (Лк. 21, 19).
   Молећи се за сву браћу нашу која страдају имена Христовог ради, желимо вам да вас благослов Божији прати у вашем труду који је достојан сваке хвале и да у радости прославите дане Светог апостола Павла. Уз ове молитвене жеље све вас срдачно поздрављамо.“

   У недељу, 28. јуна, сви представници Помесних Православних Црква саборно су служили Свету Литургију у храму Светог Антонија Веријског, заштитника града Верије. На Литургији је началствовао Митрополит Адријанупољски Г. Амфилохије, представник Цариградске Патријаршије.
   Након Свете Литургије завршен је рад симпосиона на коме је представљен зборник радова са прошлогодишњег јубиларног 20. Симпосиона који се бавио темом „Апостол Павле и култура“. Потом је саопштена тема будућег симпосиона, наредне године, која гласи: „Свети Апостол Павле и философи“, а поводом 2400 година од рођења великог грчког философа Аристотела.
   Литургијско славље настављено је свечаним вечерњем у част Светих Апостола Петра и Павла у катедралном храму Верије који је посвећен овим светим апостолима.
   На сам дан празника, 29. јуна, служена је света Литургија, а увече је обављена свечана Литија улицама града. Поворка је прошла градом од саборне цркве до места на коме је проповедао Свети Апостол Павле, где је служено вечерње и где је био изложен део његових моштију, као и глава Свете Ипомоније (бивше византијске царице Јелене Палеологине, српске принцезе из породице Драгаш-Дејановић).

извор: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Нема коментара:

Постави коментар