Translate

10. јул 2015.

Књига о оцу Николе Тесле

   Божји феномен пред рођење Николе Тесле

   10. јул 2015.

   На данашњи дан, пре 159 година рођен је српски геније Никола Тесла (1856-1943), син српског православног проте Милутина Тесле (1819-1879) и мајке Георгине Ђуке, рођене Мандић (1821-1892). Прота Милутин је био предан свештеник, интелектуалац и српски национални радник. Годину дана пре рођења Николе Тесле, његов отац свештеник Милутин
сведочи о „Божјем феномену“ који се догодио на Петровдан 1855. године изнад Смиљанске долине. О овом чуду писао је 1855. године у новинама „Србски дневник“.
   Мали „Божји феномен“ најавио је рођење српског генија. Годину дана после поменутог догађаја родио се Никола. О овоме, као и о осталим детаљима који су у вези са његовим рођењем, говори студија:  „Српски прота Милутин Тесла (1819–1879), отац Николе Тесле“, управо објављена на Теслин 159. рођендан:

Милован Матић
српски прота
Милутин Тесла (1819–1879)
отац Николе Тесле
издавач: Манастир Студеница, 2015. година

   Најзад прва књига о Милутину Тесли (Радуч, 1819 – Госпић, 1879), која доноси нова сазнања о пресудним утицајима оца Милутина на васпитање и образовање сина Николе.
   Након дугогодишњих истраживања, аутор приказује целовиту биографију и све до сада пронађене радове, преписку и записе проте Милутина Тесле,српског националног радника, трибуна, проповедника, полиглоте, песника,просветитеља, оца генијалног Николе Тесле.
   Милутин Тесла је дуго у неправедном и неоправданом забораву, иако то можда звучи парадоксално с обзиром да се његово име помиње у свим биографским записима о његовом сину Николи. Сем неких спорадичних страница на интернету, последњи озбиљнији текст о њему објављен је пре више од осамдесет година (1928), а академик Василије Крестић је нешто више осветлио његов боравак у Смиљану на основу новооткривених и драгоцених писама у својим радовима 2006. и 2009. године.
  Књига има два дела. У првом делу обрађује порекло породице и презимена Тесла,биографије Милутиновог оца Николе и мајке Ане, супруге Ђуке, брата Јосифа,другог сина Данила и три ћерке: Милке, Ангелине и Марице, као и сва четири ујака Мандића.
   Свестрано је истражен животопис Милутина Тесле у свим његовим аспектима: школовање, брак, сва места службовања – Штикада, Сењ,Смиљан и Госпић, рођење, одгајање и однос са сином Николом. Посебан осврт је усмерен на лик проте Милутина као врсног проповедника,
дописника, стихотворца, књигољупца и узорног православног свештеника који је неговао добре односе са римокатолицима и муслиманима. Други део књиге доноси прилоге у оригиналном облику: дописе, записе,преписку, сведочења савременика, као и накнадна истраживања.

извор: Манастир Студеница

Нема коментара:

Постави коментар