Translate

17. јул 2015.

Копија иконе Богородице „Млекопитатељнице“ донешена у Белорусију

2012.
2015.
   15. јул

   Бобрујск, Белорусија –  Копија чудотворне иконе Богородице „Млекопитатељнице“ свечано је донешена 10. јула 2015. г. у саборни храм  Светог Николаја у граду Бобрујск у Белорусији. Са благословом игумана Свете царске српске лавре Хиландара, високопреподобног архимандрита Методија и уз помоћ добротвора г. Константина Шавела, икона је израђена на Светој Гори и пренешена у Бобрујску епархију, где ју је дочекао Његово преосвештенство Епископ бобрујски и биховски г. Серафим са многобројним свештенством и верним народом.
Током посете Белорусији и Белоруској православној цркви (Егзархату при Московској патријаршији) 2012. године , хиландарски игуман је храмовима у Минску са Свете Горе донео иконе Богородице Тројеручице и Млекопитатељнице.  Сада је благослов Богородице, светогорске Игуманије и заштитнице стигао у виду њеног образа, који се од времена Светог Саве Српског чува у његовој келији „Типикарници“ у административном средишту Свете Горе, Кареји.
 
   Након свечаног уношења иконе и службе која је одржана у саборном Светониколајевском храму, владика Серафим је у својој беседи рекао:
    Икону која је пред нама живописали су хиландарски, српски монаси посебно за наш храм. Израду и пренос иконе је организовао донатор Константин Георгиевич Шавел, који је помогао и многе друге активности у нашој епрахији.
   Нека кроз ову икону која ће се чувати у бобрујском никољском саборном храму, узрастају деца: у љубави, вери, благочестију, пожелео је владика.
   Икони Богородице „Млекопитатељнице“ обично се обраћају мајке за помоћ у нези и васпитању мале деце. Верује се да она има посебну благодат која штити мајке и децу.
   Благослов верном народу игумана царске српске лавре са Атоса, архимандрита Методија, пренео је представник Задужбине манастира Хиландара Стефан Миленковић.
   „Желим вам, да као што већ 8 векова икона Богородице „Млекопитатељнице“ даје благослов и свој покров у келији Светог Саве у Кареји – центру Атоса, да ту благодат добију људи и у данашње време кроз своје молитве Господу и Пресветој Богородици пред њеним ликом у вашој епархији и вашем саборном храму.“
   Значајну улогу при доношењу ових светиња имају у општем контексту белоруско-српске везе, које се не своде само на економске , нагласио је амбасадор Србије у Белорусији г. Вељко Ковачевић.
   „Наше духовне везе нису се увек довољно добро развијале, али данашњи дан сведочи о узајамним духовним православним односима. Чињеница да је копија иконе Божије Матере донешена са Свете Горе у Бобрујск, није само сведочанство о нашим узајамним односима, већ је такође и пут којим и убудуће треба храбро да идемо.“
   Речи амбасадора потврђује чињеница да се прва копија „Млекопитатељнице“ у историјској Русији појавила средином 17. века и то баш на територији данашње Белорусије, недалеко од Минска у месту Крестогорск. По предању икона је била пронађена на дрвету и прославила се као чудотворна. Верници данас могу да јој се поклоне, не само у Бобрујску, већ и при храму „Свих радосних жалост“ у белоруској престоници.

   извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар