Translate

28. јул 2016.

Више од 80.000 верника у литији улицама Кијева

После завршеног молебна на Владимирском набрежју Предстојатељ Украјинске Православне Цркве Блажењејши Митрополит г. Онуфрије, заједно са архијерејима и свештенством, предводио је многохиљадну литију са чудотворним светињама према Светоуспенској Кијево-печерској лаври.
   Истичемо да су претходно вече у Кијев дошли учесници Свеукрајинске литије са запада и истока ове земље. Десетине хиљада верника превалило је стотине километара. Од Светогорске лавре поклоници су кренули 3. јула, а из Почајевске лавре - 9. јула. Дана 27. јула молитвене литије су се сусреле на Европском тргу и окончали свој ход у Светоуспенској Кијево-печерској лаври. На Владимирско набрежје дошли су и становници Кијева и верници из свих епархија Украјинске Православне Цркве.
   Рачуна се да је поводом празника Крштења Русије 27. јула 2016. у литији учествовало више од 80.000 људи. Литија је била дуга више од три километра, а широка не мање од 20 метара.
   Многобројни учесници су ходили централним улицама Кијева. Код поклоничког крста на улици Грушевског Његово Блаженство је заједно са свештенством и народом произнео молитву за покој душа свих оних који су изгубили своје животе у трагичним догађањима у фебруару 2014. године.
   Свеукрајинску литију пратиле су чудотворне иконе: главна светиња литије са истока била је Светогорска икона Пресвете Богородице, а литије са западне стране – Почејавски лик Матере Божје. Ове и друге иконе које се поштују на западу, северу, југу и истоку Украјине, донете су на Владимирско набрежје.
   Такође и свете иконе „Благослов Свете Горе Атонске“ и преподобног Антонија Печерског, које је у Украјину донела званична делегација Украјинске Православне Цркве с њеним Предстојатељем и с братијом Свете Горе поводом празновања 1000-годишњег јубилеја присуства руског монаштва на Атону.

   Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар