Translate

1. јул 2016.

Видовдан у Хиландару, беседа игумана Методија

   Хиландар – У Светој царској српској лаври Хиландару је свечано и молитвено прослављен Празник Светог великомученика кнеза Лазара и Светих мученика косовских, Видовдан. Свети кнез Лазар се слави као ктитор манастира Хиландара јер је 1380. године сазидао спољну припрату на већ постојећој саборној цркви Св. краља Милутина.
фото: монах Милутин Хиландарац

звучне записе можете чути:

ОВДЕ
   Служба је започела свеноћним бдењем а завршена је Светом литургијом након које је уследила празнична трпеза. Видовдан у Хиландару  је поред торжества и посебне духовности која прати светогорска своноћна бдења, имао додатну емотивну и свечану атмосферу захваљујући члановима друштва „Чувари Христовог гроба“ из Батајнице, који већ трећу годину за редом прослављају овај велики празник заједно са хиландарским братством. Реч је о традицији која се неговала у месту Врлика, 30 км јужно од Книна.
   Чување Христовог Гроба, је древни обичај који је у Хришћанском свету забележен само у Јерусалиму и у Врлици, малом месту у Северној Далмацији између планина Динаре и Свилаје. Тачни подаци о самим почецима обичаја нису забележени у историјским изворима, али према усменим предањима обичај постоји најмање 400 година. Несумњиво дуга традиција је уткана у тај православни обичај, који је највероватније и донет у Врлику из самог Јерусалима. Чувари ступају у цркву, одевени у народну ношњу поменутог краја, предвођени харамбашом, где двојица чувара заузимају место северно и јужно од Христовог гроба. Смене страже су честе, чувари дефилују кроз цркву ненаметљиво, у чврстој побожности, заузимају своја места и нетремице гледају у Свету Плаштаницу. Њихово кретање није везано за кретање свештеника. Овај обичај проистекао из простосрдачне народне побожности и не ремети склад црквене молитве, него улепшава Литургију елементима ратничког достојанства.
   На празничној трпези хиландарски игуман Високопреподобни архимандрит Методије одржао је беседу о смислу мучеништва у православном предању, жртви коју је Свети великомученик кнез Лазар принео на спасење своје душе али и за цео српски народ и смислу који косовски завет има за нас данас. Након њега је беседио Драган Павловић, председник Удружења „Чувара Христовог гроба“. Звучне записе обе беседе можете чути овде: Видовданске беседе у Хиландару.

   извор:www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар