Translate

3. јул 2016.

Прва у свету илустрована јеванђеља пронађена у етиопском манастиру

   Прву најранију илустровану хришћанску књигу пронашла је британска добротворна организација у удаљеном етиопском манастиру. Изванредна Гариме јеванђеља названа су по монаху који је стигао у ову афричку земљу у петом веку и за кога се каже да их је преписао за само један дан.
   Прелепо илустрована, боје су живе, и захваљујући Етиопском фонду за наслеђе, она су сачувана.
   Аба Гарима је стигао у Цариград 494. године и легенда каже да је успео да препише (умножи) јеванђеља за само један дан, јер је Бог  одложио залазак сунца. Овај задивљујући артефакт је чуван од тада у Гарима манастиру поред Адве на северу земље, у региону Тигреј на висини од 7000 метара.
   Стручњаци верују да је то такође најранији пример коричења књиге који је још увек везан за првобитне странице. Опстанак Јеванђеља је невероватан с обзиром на то да је земља преживела муслиманску инвазију, италијанску инвазију и пожар 1930-тих који је уништио манастирску цркву.
   Јеванђеља  су исписана на јарећој  кожи на раноетиопском језику Ге'еза. Има два тома који потичу из сличног времена, али други је исписан различитом руком од првог. Оба тома садрже илустрације и четири Јеванђеља.
   Карбонско датирање говори да су настала између 330. и 650. године, што се одлично поклапа с датумом када је Аба Гарима стигао у земљу. Први том је вероватно био у његовим рукама – чак и ако није стигао да заврши задатак у току једног дана, како традиција каже.
   Сада постоји нада да ће Јеванђеља бити похрањена у манастирском  музеју где ће посетиоци моћи да их погледају.

   Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар