Translate

26. јул 2016.

Нова књига Митрополита волоколамског Илариона

Приказу капиталног дела присуствовали српски архијереји, бачки Иринеј и моравички Антоније
   Дана 22. јула 2016. године, у сваченој сали Факултета за постдипломске и докторске студије Светих равноапостолних Кирила и Методија у Москви представљена је нова књига Митрополита волоколамског г. Илариона „Почетак Јеванђеља“. Ова књига је прва у низу од шест књига под заједничким насловом „Исус Христос. Живот и учење“. Серија ће бити настављена следећим књигама: „Проповед на гори“, „Чуда Исусова“, „Приче  Исусове“, „Јагње Божје. Исус у Јовановом јеванђељу“, „Смрт и Васкрсење“.
   Приказивању књиге присуствовали су Митрополит сарански и мордовски Зиновије, Митрополит смоленски и рославски Исидор, Митрополит брјански и севски Александар, Архиепископ јакутски и ленски Роман, Епископ каскеленски Генадије – викар Епархије астанајске, Епископ дмитровски Теофилакт, Епископ јегорјевски Тихон, председник Патријаршијског савета за културу, и други, међу којима новинари и јавни и културни радници.
   Међу присутнима налазили су се и представници помесних Православних Цркава: Митрополит Варне Јован (Бугарска Патријаршија), Митрополит тамососки Исаија (Кипарска Архиепископија), Епископ бачки Иринеј и Епископ моравички Антоније (Српска Патријаршија), као и представник Патријарха бугарског код Патријарха московског и све Русије архимандрит Теоктист (Димитров). Пријему је присуствовао и главни уредник Издаваштва Московске Патријаршије и „Журнала Московске Патријаршије“, протојереј Владимир Силовјев, и московско свештенство.
   Председник Патријаршијског савета за културу Епископ јегорјевски Тихон је изразио велику радост што се појавила књига за коју су издавачи већ казали да је „насушна“. -Планирано издавање шест томова захтева велики труд. Књига ће бити занимљива и корисна не само људима који се баве науком, него и обичном читаоцу који хоће да сазна ко је био Спаситељ и какав треба да је православни хришћанин, који особито данас има велику потребу да учврсти своју веру, нагласио је Епископ.
   -Књига ће бити веома значајна и за свештенике, истакао је владика Тихон. - Према њој се могу не само писати проповеди, него и се може и проверити своја хришћанска вера и учити се од Главног и Великог Пастира, а који је Господ Исус Христос, с обзиром на то да је у овом делу посебно изложено о пастирском служењу Спаситеља.  Посебно нас радује што смо успели издати овај први том поводом значајног јубилеја Митрополита волоколамског г. Илариона (напунио је 50 година живота. - прим. прев.), и уз то желим поздравити га из све душе и исказати речи искреног дивљења,“ наставио је Преосвећени г. Тихон.
   Председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и средствима информисања В. Р. Легојда је нагласио: -Појава књиге „Почетак Јеванђеља“ јесте, несумњиво, догађај у хришћанском издаваштву, као и уопште у књигоиздаваштву. То је догађај у свеукупном православном и свом хришћанском свету. Но, то је и догађај и у интелектуалној историји савременог доба. Књига се обраћа теми са чиме се ништа не може упоредити у историји човечанства -  Јеванђељу и животу Господа Исуса Христа. Ову тему није могуће игнорисати, а аутор се не обраћа само верујућим људима.
   По мишљењу В. Р. Легојде, данас је веома важно обраћати се људима који су колебиви и сумњичави. -Да би се дело схватило, читалац не треба да има степен доктора богословља. Сматрам да ће књига бити извор података за друге медијске садржаје, јер се чињенице могу препричавати, она се може цитирати, истакао је Легојда.
   Писац, Високопреосвећени Митрополит г. Иларион је напоменуо да се подухват може схватити једино кад буду изашли свих шест томова, мада, вели он, данашњи читаоци не воле тако опсежне и опширне књиге. При томе, књига која има 800 страна текста садржи и више од 330 илустрација, и кад се још дода научна литература и поједини термини писани на јеврејском и грчком, може изледати да није за обичног читаоца.
   -Настојим да пишем тако да сваки човек који има средње образовање, односно који је завршио средњу школу, може читати моје књиге. Искуство мога општења са парохијанима показује да, без обзира на то што су књиге снабдевене критичким апаратом, оне се ипак читају без напора и лако се усвајају, рекао је Митрополит и истакао да је на Светотихоновском институту у Москви својевремено предавао Нови завет и да је изучавао научну литературу писану на тему Јеванђења и дела Господа Христа. У последње време се Митрополит се бави патролошким студијама, а учења Светих отаца су на њега остављала посебан утисак. Митрополит је истакао да је добро проучио рационалистичко богословље Хегела, Шлајермахера и других философа рационалиста, па и Л.Н. Толстоја, у чијим делима нема чињенице Васкрсења. Проучавао је и све теорије о настанку Јеванђеља, са посебном освртом на тзв. „Изворно“ Марково Јеванђеље и друге хипотезе везане за настанак јеванђељских текстова, као и тзв. „трагања за историјским Исусом“.
   Владика Иларион је срдачно заблагодарио Епископу јегорјевском Тихону и његовим сарадницима у Издавачком одељењу Сретењског манастира на вишегодишњој сарадњи која је настављена и овом књигом „Почетак Јеванђеља“.
   У наставку је игуман Арсеније (Соколов) прочитао своју рецензију књиге Митрополита волоколамског г. Илариона, док је аутор одговарао на многа питања присутних.
   Потпредседник Руске академије уметности А.А. Золотов пренео је митрополиту Илариону поздрав председника Академије Зураба Церетелија поводом Митрополитог 50. рођендана.

   Извор: Московска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар