Translate

5. јул 2016.

Прослављен свештени спомен Свете Анастасије у манастиру Студеници


 4. јула 2016.

   Благовољењем Светог Духа сабрали смо се у манастиру Студеници, мајци српских манастира, древној лаври  Преподобнога Симеона  Мироточивог, да прославимо спомен Преподобне матере наше Анастасије, чије мошти пребивају у овој светој обитељи.
   Немамо историјски  опипљивих података о Њеном телесном пореклу, свакако је била племенитог рода, али имамо потврду њеног богоугодног живота. Била је супруга честитог  рашког средњовековног владара, мајка Светог Саве и краља Стефана  Првовенчаног, односно монаха  Симона. Пред крај овоземног живота повукла се у манастир и посветила Богу. Њене мошти је 1986. године пронашла група археолога приликом радова у унутрашњој припрати манастирског храма, уочи прославе 800 година постојања манастира.
   Свету Литургију служио је Епископ  жички господин Јустин, а од гостију саслуживали су јеромонах  Андреј из Високих Дечана,  као и свештенство и свештеномонаштво из наше и других епархија. Осећала се празнична радост, коју је увеличало бројно монаштво,  свештенство, верни народ, деца са родитељима.
   Владика се у беседи осврнуо на узвишени лик праподобне, на нашу отворену прилику да молећи се светима добијемо помоћ и утеху.  Тако наша светиљка са којом смо изашли да чекамо  Небеског Женика увек има сјаја, увек има уља  да би светлела. Живот преподобне је пример да је породица „највећи дар Божији овом свету“ и да из ње ничу дивни плодови Цркве. Овај свет иде ка свом историјском крају, а ми хришћани  чекамо да се овај свет преобрази доласком  Христовим , очекујемо ново небо и нову земљу. Такође, желимо да и поред наших посртања и слабости још овде на земљи осетимо  будућа блага присуства Божијег призвајући Име Господње. Најбоље сведочанство тога је Света Литургија.
   После Свете Литургије и ломљења славског колача  уприличена је трпеза љубави са чином Панагије, као што је то некада на овом месту чинио и Свети Сава.

            монах Силуан

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар