Translate

18. август 2016.

Беседа Епископа далматинског г. Фотија на Преображење, Манастир Крка, 2003.


   Ваше Преосвештенство,
   уважени   господине   Маштруко,   изасланиче   председника   Р.Хрватске, часни оци, господо амбасадори,драга браћо и сестре!
   Сабрали смо се данас овде, благодаћу Божијом, под сводове светиње манастира Крке, да обележимо велики Господњи празник Преображења.
   Господ Исус Христос се шест дана пред Свој свечани улазак у Јерусалим преобразио пред тројицом апостола на Гори Таворској, да им покаже славу Свог божанства и славу Царства Небескога. На том величанственом и чудесном догађају, на Тавору појављују се велики старозаветни пророци Мојсије и Илија, који су са Господом разговарали о Његовом предстојећем уласку, и Његовом страдању у Јерусалиму - тој највећој драми људске историје; а тројица ученика — свети апостоли, будући још увек недовољно усавршени у вери попадали су на земљу, немогући у том тренутку видети толику Славу Божију, и преизобиље нетварне божанске Светлости, која се тог тренутка из преображеног тела Христовог излила на свако биће и на сву творевину Божију.
Манастир Крка
   По Свом божанском Свезнању, Господ Исус Христос је знао да ће се Његови ученици разбежати, када Он као човек буде доживио предстојеће највеће понижење и страдање на Голготи, али управо овом пројавом Своје божанске светлости и Своје божанске славе на Тавору, жели да их укрепи и оснажи за њихову каснију мисију проповеди Јеванђеља Христовог по читавој васељени.
   Од празника Преображења пројављена је и потврђена коначна и једном за свагда победа нетварне божанске Светлости над сваком тамом и тамама овог света. Тавор је пројава победе Царства Небеског над сваким земаљским царством, над историјом и над смрћу и та победа ће коначно бити крунисана васкрсењем Богочовека Исуса Христа из мртвих.
   Трагајући за том божанском Светлошћу и монаси манстира Крке су се повлачили у пећине и спиље овог дивног кањона Крке, желећи да подвигом вере открију у себи и у свом срцу ову нетварану божанску Светлост, која преображава човека; и од смртног пролазног човека чини га преображеном личноћшу и грађанином Царства Небеског, већ сада у историји.
   Управо је због њих, монаха боготражитеља, Преображење установљено као празник овог манастира. Кроз историју то је постао и свенародни празник на који су многобројни вјерници долазили да се по мери своје вере и љубави према овој светињи и сами преображавају том божанском Светлошћу, која је од Горе Тавора присутна у Литургији Цркве, преко које је вековима испуњавала, а и данас испуњава ову светињу манастира Крке.
   Многи оци су говорили да је циљ човековог живота успети се на Гору Таворску и преобразити своје биће божанском светлошћу Христовом, а та Гора, браћо и сестре, је кроз Свете Тајне Цркве постала унутра у нама, јер је по речима Светог Јеванђеља Царство Небеско унутра у нама. Наш подвиг је, а и призив сваком човеку, да га вером откријемо у дубини свога срца и свога бића, те учинимо да та Божанска Светлост Царства Небеског просија из нас, чинећи нас преображеним људима и онима који су светлост свету.
   На овај празник су кроз дугогодишњу историју долазили верници и ходочасници овој светињи да пројаве своју веру у Бога; да узнесу своје молитве за муке и распећа свог свакодневног живота; да се сусретну са Богом и са ближњим; да кроз покајање и напуштање закона таме овог света приступе Божанској Светлости и испуне своје биће вечним животом Царства Небеског.
   Браћо и сестре, без обзира колика и каква искушења у овом животу наилазила на нас људе, па и на читаве народе, не требамо остајати на њима. Света Црква нас позива, да непрестано ум свој уздижемо ка Небесима, созерцавајући тако преображеног Господа на Гори Таворској, који нам из Своје превелике љубави дарује нестворену Божанску Светлост Царства Небеског. У поређењу са њом ова наша физичка светлост није ни бледа сенка те Славе, међутим и земаљску светлост нам Бог дарује ради овога живота.
   Ми се као Црква молимо да недавна трагедија, која је задесила ове просторе, буде превазиђена, да се, како су још говорили старозаветни пророци - раскује оружје и да се од мачева направе плугови -  да се народ Божији врати у своје куће, бринући се о својој земљи и о спасењу своје душе.
   Понекад нам се као људима учини да због великих трагедија и катастрофа у овом свету доминира царство таме, међутим Тавор управо сведочи другачије - да је светлост изнад таме, да је добро изнад зла, и да је вечно Царство Божије -Царство љубави и Божанске Светлости изнад свих историјских царстава и да Светлост Његову не може помрачити ништа. То је велика утеха за нас смртне, обичне људе, јер бисмо ми и више од апостола пали на земљу пред овом Божанском Светлошћу, али без обзира на то желимо да будемо на Гори Преображења.
   Дозволите да вас још једном све поздравим у своје име и у име братства овог манастира и да пожелим да се сви данас духовно обогатимо у овој светињи манастира Крке, која треба да буде, и јесте, место мира и духовне утехе.

   Живели! Бог вас благословио!

   извор: www.eparhija-dalmatinska.hr

Нема коментара:

Постави коментар