Translate

28. август 2016.

СУСРЕТ НА УСПЕНИЈЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

   Срећан празник свима!
   Опис онога што се догодило на Успеније нећемо наћи у Новом Завету. Последње године њеног светог живота, па и догађаје око њеног Успенија реконструишемо на основу посланица ране цркве и апокрифних дела. Апокрифни списи нису нужно они који су проблематични и неприхваћени од Цркве. Међу њих спадају и списи које је Црква прихватила, само нису у канону изабраних новозаветних књига.
   

   Пошто се вратила у Јерусалим из Ефеса где се о њој као син старао Свети Јован Богослов, Пресвета Богородица наставила је ради молитве да одлази на Маслинску гору. Тамо јој се три дана пред упокојење јавио анђео Божији. Богородица је о свом скором упокојењу обавестила родбину и пријатеље.
   "И друге године после Вазнесења Господа нашег Исуса Христа, преблагословена Дјева Марија молила се са непрекидно дан и ноћ.
   И три дана пре него што ће напустити овај свет, анђео Божији дође јој је и поздрави је говорећи:
   Радуј се, благодатна! Господ је с тобом.
   А она одговори:
   Нек је хвала Господу.
   А он јој опет рече:
   Прими ову палмову грану коју ти је Господ обећао.
   И она, хвалећи Господа, с великом радошћу прими из руку анђела палмову грану која јој је послата.
   Анђео Господњи јој рече:
   Твоје успење ће бити за три дана од сада.
   А она одговори:
   Нек је хвала Господу.
   И она позва Јосифа из Ариматеје и друге ученике Христове;и кад се рођаци и пријатељи окупише, она пред њима објави свој скори одлазак. И благословена Дјева Марија уми лице и одену се као царица и чекаше долазак њеног Сина, како јој је Он обећао. И затражи од својих рођака да остану са њом и пружају јој утеху. И беху поред ње три девице Сефора, Авигеја, и Заиља; али ученици Господа нашег Исуса Христа већ беху расејани по целом свету проповедајући људима реч Божију"...
   "И кад мишљаше да га упита одакле и с којим разлогом он дође у Јерусалим, кад гле, сви ученици сем Томе названог Дидим, на облаку беху донети до врата одаје благословене Дјеве Марије.
   И они стајаху тамо и уђоше унутра, поздрављајући царицу следећим речима славећи је: Радуј се, благодатна Маријо! Господ је с тобом.
   И она жустро устаде и поклони им се и целива их и заблагодари Господу. А ово су имена ученика Господњих који беху донети тамо на облаку: Јован јеванђелист и његов брат, Петар и Павле, Андреј, Филип, Лука, Варнава, Вартоломеј и Матеј, Матија звани Јуст, Симон Хананејац, Јуда и његов брат, Никодим и Максимијан, и многи други који се не могу побројати."
   (Упокојење Маријино, апокриф приписан Јосифу из Ариматеје, заправо латинска средњовека верзија грчког рукописа из IV века)
   Зар вас ово чудесно окупљање апостола са свих страна не асоцира на обједињујућу моћ Свете Литургије? У којој тако често помињемо Пресвету?
   А ето и ближи се крај лета. Сви се враћају у своје цркве.Опет се окупљамо, баш на овај велики празник.
   И наша парохијска црква је данас била чудесно препуна. Као ретко кад.
   Пресвета Богородице, узета на небо у телу, моли Сина Свог за нас.

   Ненад Илић

Нема коментара:

Постави коментар