Translate

22. август 2016.

Поуке о милосрђу

Манастир Света Петка Изворска
Сећања ипођакона Андреја Тарасјева о заборављеној заједници милосрдних сестара коју је основала велика руска кнегиња Јелисавета Фјодоровна, рођена сестра последње рудске царице - уче нас милосрђу.
Ако се томе додају призори из свакодневног живота монахиња које с радошћу брину о тешко оболелима у манастиру Света Петка Изворска у Србији, онда се "Поуке о милосрђу" саме исписују као подсећање на често заборављене вредности.
Идући трагом помоћи царске Русије Србији током прве године Првог светског рата, на снимању серије "Српски санитет у Великом рату", екипа РТС-а у Русији је забележила сведочанства о организованом доласку руских лекара и сестара у Србију.
С обзиром да су сестре биле организоване при манастирима, у истраживању смо дошли до податка да су медицинске мисије на фронт директно испраћале царица Александа и њена сестра Јелисавета. Ту се отворила сасвим нова прича, прича о хришћанском милосрђу и схватању монаштва као служење другима.
"Поуке о милосрђу" паралелно прате величанствену животну причу Јелисавете Фјодоровне, рођене сестре последње руске царице, као пример хришћанског пожртвовања, и монахиња у манастиру "Света Петка Изворска", једином манастиру у Србији који више од пола века свакодневно негује тешко физички и умно оболеле женске особе.
"Поуке о милосрђу" приповеда ипођакон Андреј Тарасјев, монахиња Серафима из манастира Марте и Марије у Москви, Људмила Шумскаја - историчарка Јелисаветско-Сергејевског просветитељског друштва, као и монахиње из манастира "Света Петка Изворска" код Параћина.
Уредник: Јелена Мицић
Сниматељ: Васко Васовић
Монтажер: Горан Митровић
Редитељ: Тања Феро 
Радио телевизија Србије

Нема коментара:

Постави коментар