Translate

12. август 2016.

Други међународни фестивал православног филма у Србији "Снажни духом"

29. августа 2016. године у српском граду Крушевцу отвара се Други међународни фестивал православног филма у Србији  "Снажни  духом".
   У оквиру форума биће приказани играни, документарни, а такође и анимирани филмови са духовно-моралном тематиком, који подстичу на заштиту традиционалних породичних вредности и учвршћивање вере у душама људи.
   Конкурсни програм играних филмова укључује  три дугометражна филма. „Енклаву“, српског режисера Горана Радовановића, који је већ освојио награде на међународним фестивалима и који је изазвао неоспорно интересовање штампе, причајући о животу Срба на Косову, који су принуђени  да живе у малим изолованим општинама – енклавама. Интересантна карактеристика руског филма „Јереј-Сан, Исповест самураја“ – је што је у његовом креирању учествовао  холивудски глумац Кери-Хиројуки Тагава, а такође  и веома цењени у Србији, руски глумац и музичар Петар Мамонов (филм „Острво“). И, најзад, алманах „Први светски рат WW1“ – филм, који прича о једној од највећих трагедија савремене историје. Режисер, који је у овом међународном пројекту спојио такве земље као што су: Енглеска, Немачка, Канада, САД, Турска, Србија, је Игор Угољников, који је такође познат у Русији као глумац и филмски продуцент. .
   На конкурсу неиграних филмова представљено је 8 радова из 6 земаља света. Филм Јурија Калине "Серјожа", који је у Пољској изазвао доста контроверзи, у коме се преко живота главног јунака, становника села Буди у Беловешкој шуми, одражава судбина белоруске православне мањине у источном делу Подљашког војводства. Филмски рад режисера из Републике Српске, Снежане Брезо, враћа гледаоца  окрутности ОУН-а у односу на становнике града Бања-Луке, почетком Грађанског рата 1992. године. Није од мањег значаја у програму ни филм српског режисера Хаџи Александра Ђуровића "Ви Идите, Ја Нећу", који илуструје књигу митрополита Црногорско-Приморског Амфилохија (Радовића) „Љетопис новог косовског распећа“. Литвански режисер Наталија Ју ће представити свој филм „Мученици“ о виљињским мученицима Антонију, Јовану и Евстафију.Рад из Белорусије Алексеја Артјомова „Мајчица“ прича о Наталији Николајевној Соколовој, жени, која представља узор жене свештеника и пример мајке, која је васпитала достојну децу и посветила свој живот Богу, породици, људима. О испољавању духовне снаге у незамисливим условима живота на арктичкој станици „Восток“, снимљен је филм режисера из Русије Олге Стефанове „Станица Восток. На прагу живота.“ Још један рад из Русије – познатог режисера, Председника асоцијације документарног филма Савеза кинематографа Русије Галине Леонтјеве "Отац, је имао три сина“,  је прича мудрог 93-годишњег свештеника Валентина Бирјукова. Краткометражну филм-причу представио је и млади српски режисер, то је „Африканац“ Михаило Вуловића.
   Програм фестивала такође предвиђа и Специјалне приказе.
   Други међународни фестивал православног филма у Србији „Снажни духом“ одржаће се од 29. августа до 1. септембра 2016. године у Крушевцу уз благослов Његове Светости Патријарха Српског Иринеја.
   Организатори фестивала су Епархија Расинског округа Српске православне цркве, град Крушевац и руска компанија "Вифсаида".
   Фестивал се одржава уз подршку Српске православне цркве, амбасаде Србије у Русији, Српског одељења Међународног друштвеног фонда јединства православних народа, Координационог савета руских сународника, који живе у Србији.

   извор: www.snazniduhom.rs

Нема коментара:

Постави коментар