Translate

30. јануар 2018.

Од свечаности у Београду до Славе Светог Саве у Студеници

   Дана 23. јануара 2018. године на свечаности у згради Патријарши је СПЦ у Београду којој су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода, Епископи жички г. Јустин и зворничко-тузлански г. Фотије, као и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Епископи рашко-призренски г. Теодосије, нишки г. Арсеније те многи значајни клирици и други јавни и културни посленици српске престонице, часно свештенство и монаштво и велики број ТВ и новинских екипа, уручена су висока црквена одликовање г. Мариносу Рицудису из Грчке и господину Арноу Гујону, рођеном французу који сада живи у Београду. Господину Рицудису је Његова Светост Патријарх срски г. Иринеј уручио орден Светог цара Константина Великог јер је одбио да учествује у НАТО бомбардовању Србије 1999. године, а господину Арону Гујону оснивачу добротворне организације „Солидарност за Косово“ из Француске орден Светога Саве И реда.
   Након свечаности у згради Српске Патријаршије, господидин Рицудис посетио је манастир Градац, а затим и манастир Студеницу. Сутрадан, господин Маринос се са својом супругом Хрисанти поклонио моштима Преподобног Симеона Мироточивог те провео време дружећи се са братијом манастира. Том приликом у знак поштовања према ктитору Студенице Преподобном Симеону и захвалности на указаној пажњи и гостопримству од стране братије Манастира г. Маринос је братству манастира Студенице поклонио део униформе са којом је служио на војном броду.
   У среду 26. јануара у Дому културе Рашке у организацији градског свештенства одржана је трибина у којој су учествовали г. Арно Гујон, г. Александар Гајшек и г-ђа Александра Нинковић.Учесници трибине, која је била веома посећена, празник Светога Саве су прославили у манастиру Студеници. Након Свете Лиругије Игуман Студенице Архимандрит Тихон госте је повео у Основну Школу Стефан Намања у Студеници где су са децом, директором школе Томиславом Пешићем и домаћинима школске Славе – породицом Антонијевић из Мланче и осталим гостима учествовали у резању славског колача. Након тога су се гости обратили ђацима, њиховим родитељима и запосленима у школи где су истакли значај прослављања школске славе и потребом да се у данашњем тешком времену треба угледати на светле примере из наше историје. Александра Нинковић Ташић је говорила о значају рада и дела Михаила Пупина и Николе Тесле, г. Гајшек се обратио ширећи своје добро и позитивно расположење. Посебно дирљиво и поучно било је обраћање господина Арно Гујона који је деци говорио како је сам као Француз заволео српски народ и посветио му свој хуманитарни рад.

   Монах Агапије Радојевић
   извор: www.manastirstudenica.rs

Нема коментара:

Постави коментар