Translate

25. јануар 2018.

РАСТИ МОЈ ЗЕЛЕНИ БОРЕ

Драглица, Златибор, ДУХОВСКИ УТОРАК, 2017.
МОЛИТВА ПРВА Пресветој Богородици у част Њене иконе МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ

Прими, Госпођо Богородице, сузна мољења Твојих слугу, који Ти прибегавају. Видимо Те на светој икони како на рукама носиш и млеком храниш Сина Твог и Бога нашег, Господа Исуса Христа. Јер иако си безболно родила Њега, све мајчинске туге знаш и немоћи синова и кћери видиш. Зато топло припадајући исцелитељном образу Твоме, скрушено га целивајући, молимо Те свемилостива Владичице, нас грешне, који смо осуђени да се у мукама рађамо и у бригама васпитавамо, милостиво помилуј и сажаљиво заступи. Децу нашу, као и родитеље њихове, од тешких болести и горких невоља избави. Даруј им здравље и благовремену помоћ, да све више и више узрастају, радошћу и утехом испуњујући родитеље своје, тако да се и сада посредовањем Твојим из уста мале деце и која сисају начини хвала Теби. О, Мајко Сина Божијег, сажали се на све мајке синова људских и на немоћне људе Твоје; болести које су нас снашле брзо исцели, надолазеће на нас муке и жалости утишај, и не презри сузе и уздахе слугу Твојих. Услиши у дан невоље оне који прибегавају икони Твојој, а у дан радости и избављења прими песму хвале из наших благодарних срца. Узнеси молбе наше ка престолу Сина Твога и Бога нашег, да милостив буде гресима и слабостима нашим, и да распростре милост Своју на оне који знају Име Његово, тако да и ми и деца наша прослављамо Тебе, милосрдну заступницу и несумњиву наду рода нашег у векове векова. Амин.


МОЛИТВА ДРУГА Пресветој Богородици у част Њене иконе МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ

Пресвета Богородице, Ти Која млеком појиш Онога Који васељену поји животом, напој из недара милости Твоје осиротеле душе наше. 
Погледај на нас Хранитељко Онога Који не потребује храну - Који је сам Храна живота вечног. Не остави нас Пречиста, не остави, Пресвета! 
Орасположи према нама Онога Који је себе учинио дететом и огладнео да би нас наситио Собом. 
Умилостиви разиграног Младенца Који на грудима Твојим утеху материнског млека тражи. 
Не остави нас, Мајко, јер Ти није непозната материнска брижност. 
Нека милост Твоја не пресахне као што ни млека Твога недостало није. 
Ти Која си отхранила Онога Који животом храни васељену и љиљане заодева лепотом, буди Мајка онима који мајке немају, буди радост онима са чијег лица не одлази суза. Ублажи тугу деце без родитеља, утеши оне који немају деце; буди свима све, јер Ти то и јеси, Родитељко незалазне Светлости. 
Реко благодаћу изливена, материнском Својом болећивошћу закрили децу овога света, болесну исцели, несташну умири, даруј бистар ум за учење, за разумевање и разликовање добра, разгори дух побожности, немир младости укроти, порочне поврати... Мајко Онога Који земљу у светлост повија, просвети помрачене душе наше, оснажи немоћ природе наше и не остави нас Пречиста. 
Посети нас благодаћу Преблагословена! Породиљама буди брзо разрешење, удовицама утеха, сирочади старатељка. 
Буди нам, Пречиста, утеха у невољама, заштити децу по болницама, благослови руке које их лече и помажу им у немоћима. Не остави некрштеном децу умирућу, ублажи тугу њихових родитеља и сједини нас у Царству непролазном где нема ни суза, ни уздаха. Охрабри нас надом на живот вечни и заједницу на небу. Подари мајкама благоразумпост у васпитаљу дсце, да примером свога живота подстичу децу на побожност. 
Ти Којој је срце било рањено болом за страдајућим Сином, ублажи бол страдајућих срца наших. Погледај на нас, Сведобра! 
Пред ликом Твоје чудотворне иконе ничице падамо и у сузама Те молимо: не остави нас иако не заслужујемо свечудесну милост Твоју. Ти видиш бол нашу, Ти чујеш јецаје наше, и да Ти ништа не прозборимо Твојој материнској љубави је већ све јасно. Нахрани нас Сином Твојим, да не малакшемо ходећи путем Његовим, славећи дивнога Бога у Тројици Светој, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.
Копија иконе Пресвете Богородице Млекопитателнице
Црква Свете Тројице, Драглица, Златибор
ДУХОВСКИ УТОРАК, 2017.

Нема коментара:

Постави коментар