Translate

17. јануар 2018.

У Ивањици одржано предавање професора Горана Раденковића на тему “Мењам свет за Библију“

                               
    «Библију тумачимо кроз Цркву и у Цркви. Ако је Црква та која нам говори шта је Свето Писмо, исто тако, Црква је и та која нам говори како треба да разумемо Свето Писмо. Библију читамо лично, али не као изоловане индивидуе. Ми је читамо као чланови породице, породице Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве. Читамо је у заједници са свим осталим члановима Тела Христовог у свим деловима света и у свим генерацијама. У току читања Писма, Бог заиста говори непосредно срцу свакога од нас, али ово се увек дешава у извесном оквиру и са извесном тачком референције. Овај “оквир” је Царство Божије “остваривано” у божанственом евхаристијском богослужењу, а тачка референције је – Црква.» Петар Василијадис, професор Светог Писма Новог Завета на Аристотеловом универзитету у Солуну.
   Обележавање 180 година од изградње Храма Светих равноапостолних царева Константина и Јелене у Ивањици, символично започиње библијском темом „Мењам свет за Библију“  или како је спонтано названо од стране јавних гласила – Мењамо свет Библијом.
   “Овим предавањем хтео сам да укажем на значај Библије, јер јеванђелска вест која је актуелна доноси нам нову наду, доноси нам смисао живота, а модерног човека интересује смисао живота. У Ивањици је религиозност на завидном нивоу. Изузетно сам задовољан како је протекло предавање“, рекао је професор Богословије Светога Саве у Београду Горан Раденковић кроз генезу Светог писма, песничку надахнутост наглашава смисао живота. Наставља цитатом Мориса Мерла Понтиа (1908-1961) који каже: “21. век или ће бити религиозан или га неће бит“, чиме нас опомиње на опасност секуларизма и отуђености, а освежење и нову наду доноси нам јеванђелска вест.
   „Желим вам у наредној Новој години, много здравља, а здравља никада није много, али пожелео бих вам да у радости и достојанствености живимо заједно у љубави и да ово Свето писмо о којем смо данас говорили, носимо у руци,  у устима чврсту реч, прав и исправан поглед у години пред нама! Хвала свима”, поручио је професор Раденковић.

   ЦО Ивањица
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар