Translate

2. јул 2017.

Документарни филм о Атонијади

   У Грчкој је снимљен кратак документарни филм о светогорској богословској школи Атонијади. На Међународном фестивалу документарног филма у Атини, између 287 поднетих кратких филмова, овај филм је добио специјалну награду фестивала. Филм је излагање једног свештеника који је својевремено студирао у Атонијади.
   Његов живот у Богу је представљен као нека врста пењања на врх Свете Горе, на Атос. Јединствени снимци атонског живота и учења у Атонијади, прекрасан поглед на природу Свете Горе, у комбинацији са побожним размишљањем и цитатима из Светога Писма, дају  гледаоцима прилику да  осете дух молитве који прожима студенте Атонијаде. Филм је изложен на грчком и румунском језику, али је однедавно омогућено праћење и  на руском језику.
   Атонијада - богословска школа за дечаке основана је 1748. године на иницијативу Патријарха цариградског Кирила II. Први ректор ове школе био је Евгеније Вулгарис, професор философије, а касније Архиепископ херсонски и словенски. Такође, у школи су учили монаси Косма Етолијски и Атанасије Пароски. У склопу овог општежића са 170 соба и трпезаријом, била је црква, библиотека и сала.
                                                     
   Након 1809. године школа је затворена, а 1844. године организована је нова Атонијада у Кареји, у келији Сакеларија која је припадала манастиру Кутлумуш. Средином двадесетог века Атонијада је пресељена на садашњу локацију у јужном крилу манастира Светог Андреја, у којем су раније обитавали монаси из Русије.
   Поред предмета које предвиђа школски програм Грчке, у Атонијади се предају богословски предмети, а и црквено певање и иконографија. Дипломци ове школе имају право да без испита упишу Богословски факултет на грчким универзитетима. Важно је напоменути да ученици ове јединствене школе могу бити не само младићи из Грчке или са Кипра, него и из Русије, Србије, Албаније, Румуније и других земаља.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар