Translate

15. јул 2017.

Проскинитар за икону Светог Саве, Велико Трново

   Фотографија корисника Манастир Бањска
   Поштовани пријатељи,
   Уз Ваш труд и поверење, заједно смо успели у намери да приведемо крају нашу акцију и да достојанствено обележимо чин постављања и освештавања проскинитара.
   Сада, када смо све привели крају, желимо да са вама поделимо пар мисли и информација у вези тока акције. Идеја се родила пре равно годину дана, када су наши пријатељи из Регионалног историјском музеја Велико Трново јавили да ће израдити одговарајући проскинитар за раније даривану икону Светог Саве. Учинило нам се да се таква прилика не сме пропустити а да ми из Србије на неки начин не учествујемо. Одмах смо отишли да са њима поразговарамо о могућности да неко из Србије приложи постоље. Наш предлог је прихваћен и након прибављања свих потребних службених сагласности са њихове стране, кренули смо са осмишљавањем начина како да изведемо акцију и прикупимо новац. Око идеје се окупило неколико људи у неформалном одбору за реализацију, који су предано радили на остварењу идеје сво време.
   Први предлог је био да трошак од 2000 еура покрије нека од институција из Србије. Без намере да било кога прозивамо, добрих шест месеци се није помакло са места у смислу прикупљања средстава.
   У међувремену се разматрало више идејних решења, и уз консултацију са стручњацима и уметницима из ове области, одабран је пројекат Панајота Димитрова, 83-годишњег вајара из Великог Трнова, који је и раније учествовао у опремању цркве Св. Четрдесет Мученика. Решење се наметнуло као најпогодније за црквени мобилијар овог типа, имајући у виду комплетну амбијенталну целину храма.
   Обзиром да нисмо успели да прибавимо новац на првобитно замишљен начин, пар појединца се великодушно понудило да покрије цео износ. Хвала им, али нам се управо тада родила идеја, да кренемо мало тежим путем и да радост учествовања у оваквој акцији поделимо са што више људи. Уз благослов Њ.П.Г.Г. Јустина, Епископа жичког покренута је акција прикупљања средстава што смо учинили преко ФБ средином јануара. Остало знате, одзив је био фантастичан, за петнаестак дана смо прикупили новац, средином марта потписали Уговор са вајаром и платили аванс, и сада почетком јуна, исплатили преостали износ.
   Као што сте из постављених фотографија видели, било је веома свечано у Великом Трнову. Неподељена су мишљења присутних да проскинитар изгледа једноставно и достојанствено сходно месту где се налази. Чин освештавања је обавио свештеник БПЦ, уз присуство представника града Краљева, града Великог Трнова, наших домаћина из Регионалног историјског музеја Велико Трново, више професора и студената са Великотрновског универзитета, уметничке јавности и намерника који су се одазвали позиву. Догађају је дат велики значај у бугарским медијима.
   Неизмерно смо захвални свима који су учествовали у акцији, онима који су нас пратили и давали подршку а и онима који су целу намеру оспоравали. Свако је радио своје.
   Светом Сави хвала што нас је сабрао и удостојио да му се обратимо на овакав начин и на том месту.

   Горан Ристовић
   5.6.2017.
Фотографија корисника Манастир Бањска
Фотографија корисника Манастир Бањска

Нема коментара:

Постави коментар