Translate

22. јул 2017.

Обновљени споменици родитеља Николе Тесле

   Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Горњокарловачког г. Герасима, у претходном периоду изведени су радови на обнови и заштити споменика родитеља Николе Тесле.
   Отац нашег светски познатог научника, прота Милутин Тесла (1819-1879) службовао је при храму Светих апостола Петра и Павла у личком селу Смиљану, и не само да је био одличан свештеник, већ и просветитељ, врсни проповедник и песник, а његова мајка Георгина (Ђука) Тесла (1822-1892) потиче из старе свештеничке породице Мандића, од оца свештеника Николе Мандића. Прота Милутин и протиница Ђука имали су петоро деце. Два сина: Данила и Николу и три кћерке: Милку, Ангелину и Марицу. Позната су имена три Ђукине сестре које су такође биле удате за свештенике: Стака, удата Алагић, Марија удата Мајсторовић и трећа Смиљана удата за Тому Обрадовића (свештеник у Грачацу, 1887).

   Иницијативом садашњег пароха госпићко-смиљанског јереја Драгана Михајловића, а несебичношћу и добротом донатора г. Душка Љуштине из Загреба и г. Раде Шербеџије, обновљен је споменик овим знаменитим људима и родитељима нашег генијалног научника Николе Тесле, чију оставштину треба да чувамо за будућа поколења, као што је он своје изуме несебично дао човечанству и тиме га задужио за вечност.

   извор: www.eparhija-gornjokarlovacka.hr

Нема коментара:

Постави коментар