Translate

20. јул 2017.

Јустин Ћелијски, Онај који напредује у радости

   Онај који напредује у радости, напредује у свему. А онај који напредује у тугама, не напредује ни у чему. Зато, радујте се животу и радујте се једни другима. Како је могуће да неко не воли другог човека,а да не воли светлост, радост, овај свет, биљке и сво растиње његово, све што живи и дише у њему? Како је могуће да се неко тако загледа у своју тугу, у злобу, у увреду која му је нанесена од стране другог човека и да не види да су све туге људске као једна кап у океану Божијег милосрђа? Како је могуће да неко на увреду узвраћа увредом, на љутњу љутњом, кад се свакодневно молимо Ономе који све опрашта да нам опрости дугове наше као ми дужницима својим? Остајмо бестрасни у ономе што нам се догађа, то јесте у разним непријатностима од других људи и не дозвољавајмо памћењу да убележи у ум нешто од тих жалосних догађања. Јер тако чини Бог, а ако му се нелажно и нелицемерно молимо молитвом Оченаш, онда смо и ми позвани да чинимо исто. У противном, живот нам се може претворити у адско роптање.
                                            
   Онај који ружно чини другом, који ружно говори о другом, који оговара другог тиме највише оштећује самог себе. Кад год свесно или несвесно повређујемо другог, ми тиме повређујемо себе. Стражите и бдијте над овим градом, јер ако будете спавали стојећи на његовим бедемима, доћи ће вуци грабљиви који ће га опустошити. Ако не будете имали будност и бригу за овај град, доћи ће време када се нећете више моћи назвати његовим становницима, јер сте својом немарношћу и себичношћу сами себе отцепили од њега. Јер светлост и радост коју примамо од Господа, искључују нерад и немар, лењост, злобу.
   Ако се неко можда плаши да ће му бити ускраћен земаљски хлеб ,да ће га неко осујетити на његовом путу да делима својих руку заради тај хлеб па зато озлобљује себе,нека буде спокојан. Господ је рекао да се не бринемо шта ћемо јести, нити шта ћемо пити, нити у шта ћемо се обући. Али ми разумемо ту људску бригу управо зато што је она људска.
   А ако се неко брине не само како ће се наситити, него и како ће се обогатити, нека зна да је без Бога свако богатство мука. И обогаљен је и наказан сваки који се без Бога богати, нарочито ако то чини уништавајући друге и наплаћујући њихову патњу. Већ смо говорили да ће сваки трговац и злодејственик остати пуст и да ће му бити пусто богатство његово. Ако погледате њихова лица, већ сада видите да је на њима предизображена пустиња и тама. Ко има очи да види, нека види; ко има уши да чује, нека чује.
   Иштите као Илија,тражите као Мојсије, молите се као Јаков, волите као Јован, и искрено се кајте као Петар. Све то само из једног великог разлога – да никад не изгубите радост живота, то јесте Живот сâм.


   извор: kulturakv.blogspot.rs

Нема коментара:

Постави коментар