Translate

21. јул 2017.

У ЦАРСКОЈ ЛИТИЈИ У ЈЕКАТЕРИНБУРГУ УЧЕСТВОВАЛО ВИШЕ ОД 60 ХИЉАДА ЉУДИ

   На ноћ између 16. и 17. јула, на годишњицу убиства свете царске породице, у Јекатербиргу је одржан покајнички крсни ход од места страдања до места где су остаци царске породице били сакривени. На том месту данас стоји манастир посвећен светим царским мученицима, преноси Јекатеринбуршка епархија.
   Литија је почела одмах након свршетка Божествене литургије, којом је началствовао митрополит Астански и Казахстански Александар. Њему су саслуживали архипастири митрополит Ташкентски и Узбекистански Викентије, митрополит Јекатеринбуршки и Верхотурски Кирил, епископ Рибински и Даниловски Венијамин, епископ Нижетагилски и Серовски Инокентије, епископ Исиљкуљски и Руско-пољански Теодосије, епископ Каменски и Алапајевски Методије, епископ Средњеуралски Евгеније и викари Јекатеринбуршке епархије.

   У три часа ноћу, после Литургије, верници су кренули у молитвену шетњу истим путем, којим су 1918. године одвезли убијене чланове царске породице: кроз центар града, до насеља Визово. преко Таганске пијаце и насеља Сортировка, па до села Шувкаиш.
   На челу шетње су били преосвећени архијереји. По прелиминарним проценама у шетњи је учествовало више од 60 хиљада људи, што је приближно бројки од прошле године. Али ваља напоменути да је ове године број оних који су се причестили много већи – било их је скоро 7 хиљада.  
   Око 7 часова ујутру колона, предвођена свештенством, стигла је до манастира посвећеног Царским страстотерпцима на Ганиној јами, где су комунисти скрили остатке царске породице. Ходочаснике и свештенике су манастирска браћа дочекала свечаном звоњавом.
  
   По доласку до рударског окна број 7, у којем су цареубице покушале да скрију доказе својих злочина, одслужен је молебан. Верницима се обратио архијереј Јекатеринбуршке епархије митрополит Кирил:
   - Литија није само прошла улицама града, по пољима и шумама. Она је, што је најважније, дирнула душе наше. Тешко да сада можемо пронаћи човека, који би остао равнодушан овог дана, на кога не би утицала ова служба и ова литија, које представљају лик нашег покајања и наше љубави према Цару и нашој отаџбини – Светој Русији. Благодаримо свима вама, драге браћо и сестре, и надамо се, ако нам Бог подари милост, да ће и сваке следеће године свештена литија ићи као овом светом месту.
   Митрополит Ташкентски и Узбекистански Викентије, који је такође стигао у манастир на челу литије, честитао је ходочасницима дан светих царских мученика и што су успели да заврше тако физички тежак, али за душу благодатан, пут:
   - Желим да честитам свима вама што смо се, захваљујући Божијој милости и молитвама Царских страстотерпаца, удостојили да пређемо овај крсни пут и дођемо до места скрнављења остатака царске породице. Светост овог места осећа свако од нас, ко овде долази са страхопоштовањем, са трепетом Божијим, с љубављу.
   Ходочасници нису журили да напусте манастир после литије. Многи од њих су смогли снаге да учествују у Божественој литургији, која је одржана у 9 часова ујутру у Державном храму манастира.

   С руског Александар Ђокић
   извор: www.pravoslavie.rs
   20.7.2017.

Нема коментара:

Постави коментар