Translate

7. јул 2017.

Нови доктор богословских наука

   У петак, 30. јуна 2017. године, на празник Светих мученика Мануила, Савела и Исмаила, у просторијама Православног богословског факултета у Београду свештеник  Ратко Хрваћанин одбранио је докторску дисертацију под насловом Историјско-богословска анализа српских штампаних литургијара из XVI века.
   Ратко Хрваћанин, свештеник у Жичи код Краљева и вероучитељ у Основној школи Светозар Марковић у Краљеву, рођен је 25. јуна 1985. године у Бањалуци. Богословију Светог Петра Дабробосанског у Фочи је завршио 2004. године са одличним успехом. На Православном богословском факултету Универзитета у Београду је дипломирао 2008. г. са просечном оценом 9, 42 добивши награду за студента генерације и награду Фонда Потпоручник Борко Никитовић. Академске 2010. године је завршио мастер студије на Православном богословском факултету у Београду одбранивши мастер рад на тему Утицај есхатологије на еклисиологију у савременој теологији - Н. Афанасјев, Ј. Зизјулас, А. Јевтић под менторским руководством епископа проф. др Максима Васиљевића. Академске 2010/2011. године је уписао докторске студије теологије на истом факултету и у законском року положио све испите предвиђене студијским програмом.
Нови доктор богословских наука
   Отац Ратко је успешан аутор више богословских радова који су га представили научној јавности и дали нам прилику да се упознамо са богословском мишљу и радом овог младог и ревносног пастира Цркве Христове. Одбрана дисертације је почела у 12 часова у Великом амфитеатру Богословског факултета.
   Уваженом комисијом председавао је редовни професор др Ненад Милошевић. Чланове комисије су чинили редовни професор др Зоран Ранковић, ванредни професор др Зоран Ракић са Филозофског факултета Универзитета у Београду и доцент др Србољуб Убипариповић. Ментор овог рада, чије су сугестије и плодна сарадња са кандидатом у коначном садржају и уобличили дисертацију је редовни професор Православног богословског факултета у Београду протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, који је  такође био у саставу комисије.
   Кандидат је у уводном излагању публици укратко представио садржај и основне смернице свог истраживања. Српско литургијско штампарство XVI века и појава првих српских штампаних литургијара као и опште особености богослужбеног живота епохе, као вредна и нама блиска тема, у потпуности су уживале пажњу слушалаца. Кандидат је затим прегледно изложио особености литургијског поретка српских штампаних литургијара из XVI века и њихову богословску анализу. Затим су уследила запажања и питања чланова комисије. Кандидат је врло успешно одговарао на постављена питања и тиме показао изузетно знање и стручност из области коју је представљао. Утисци комисије завршени су излагањем ментора, проф. др Владимира Вукашиновића, који је између осталог указао и на значај ове теме за литургијски живот наше помесне Цркве. Оживљавајући и поново уприсутњујући славне карактере и дела наше прошлости показујемо један континуитет и богословско богатство из наших националних ризница. Трудољубив рад и преданост кандидата комисија је оценила највећом оценом, цум лауде. Тако је наша Црква добила још једног доктора богословских наука.
   Није без значаја нагласити чињеницу да је отац Ратко и парохијски свештеник са свим одговорностима које прате ту службу. Имајући  ово у виду јасно нам је колики је труд уложио и уз какве напоре је писао рад и чинио истраживања, што завредњује посебно поштовање.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар