Translate

14. јул 2017.

Превлака у доба апостола Павла и Римске доминације

   Домороци ”Илири” из области Превлаке рано су успоставили односе са Грчком. Уломци грчких амфора и атичке црвено-фигуралне посуде и коринтског скифоса (VI и V стољеће пре Христа), нађени су на ободу поља што се спушта у море са северне и јужне стране Превлаке. Периоди Хеленизма, Позног хеленизма и Раноцарског доба, посведочени су и на налазиштима Свети Лука, Гомилица, Бигово, као и на Превлаци и Страдиотима.Римљани су окупирали источну Јадранску обалу током III-II стољећа пре Христа. Они су на освојеним подручјима оснивали своје колоније, потоње градове, као што су то у Боки били Рисан и Акрувиј, који се тражи на западном крају Грбља, дакле око Превлаке. Стога не треба да чуди постојање репрезентативних римских грађевина на тако погодним и лепим местима као као што су Превлака или острво Страдиоти, на којем такође има остатака из римског доба.
Гроб у апсиди цркве Светог Арханђела Михаила.
Гроб у апсиди цркве Светог Арханђела Михаила
Крстионица VII стољећа у манастиру Подластви, као и његови рановизантијски мозаици, показују да је тај манастир основан убрзо за манстиром на Превлаци
Крстионица VII стољећа у манастиру Подластви, као и његови рановизантијски мозаици, показују да је тај манастир основан убрзо за манстиром на Превлаци

                                                             
   На основу досадашњих истраживања утврђено је постојање грађевина на западној страни Превлаке, површине око једног хектара, које су биле снабдевене системом за грејање подова и зидова а украшене мозаицима, живописом и каменим стубовима.
   Данас се испред храма Свете Тројице може видети римски гранитни стуб. На јужној обали је откривена просторија украшена геометријским мозаиком, који је касније покривен шутом, на коме је изграђен нов под, такође украшен мозаиком, али са линеарним украсом.
   Друге просторије ове монументалне грађевине простирале су се испод Манастира и храма Светог архангела Михаила. Највећи део осталих римских налаза чине уломци глиненог посуђа III стољећа, амфора италске или северно-афричке производње, стаклених посуда, затим новца и друго.
   Сви налази римског доба одају медитеранску материјалну културу, римско-хеленску, а присуство домородаца једва да се може забележити. У таквој средини, како се чини, хришћанство је било од почетка присутно. Није искључено да је још апостол Павле ту проповедао Еванђеље, а да је његов ученик апостол Тит из Салоне, устројио Цркву и у области данашње Боке.
   Наша предања бележе да је апостол Павле проповедао код Кистања (у античком Бурнуму) и у манастиру Крки, око Омиша, код Требиња, односно да је путовао нашим приморјем.
   Римљани су започели изградњу путева у време управника Далмације П. К. Долабеле, у првој половини првог стољећа. То је било после суровог угушивања Панонског устанка, који је захватио целу Далмацију и Боку 6–9. године нове ере, када су домороци решили да се ослободе римске доминације. Више римских путева је спајало град Нарону са Скодром на Бојани и старим Дирахионом (Драч).
   Обалски пут је водио од Лаусиона (Дубровник), поред Епидаура (Цавтат) преко брда Суторине, Њивица, рта и увале Рибарице, затим трајектом до полуострва Луштице, и даље се преко Кртола лагано спуштао билом брда у Грбаљ, и преко Будве стизао до Скадра. Други пут је био сувоземни, те је обилазио Боку преко околних планина. Апостол Павле и његови ученици могли су проћи кроз Боку оставивши неизбрисив траг – темељ манастира Светог архангела Михаила – у време када ране из Панонског устанка још нису биле зацељене.

Превлачко светилиште од цара Константина Великог до првих српских монаха

   Крстионица VII стољећа у манастиру Подластви, као и његови рановизантијски мозаици, показују да је тај манастир основан убрзо за манстиром на Превлаци
   Дело цара Константина Великог (274-337) означило је прекретницу у животу Цркве. Не само што су престали прогони, већ је започето слободно подизање хришћанских богомоља. Ово доба још увек није археолошки расветљено у Боки, али су у планинском залеђу, у оближњем Требињу, тада подигнути крстообразна црква код Чичева и једнобродни храм у Тврдошу. У приближно исто време на Превлаци је успостављен хришћански храм у једној од одаја римског купатила, где је било погодно место за окупљање верника у ранохришћанско доба.
   Стално грађење храма око часне трапезе, на истом месту током векова, а не на неком повољнијем и пространијем месту на самој Превлаци, доказује да је ту веома рано успостављен храм унутар римске грађевине. То је било, свакако, из неког посебно важног разлога, можда на месту где је апостол Павле оставио неизбрисив траг.
Дио капитела, мермер, VI стољеће
Дeо капитела, мермер, VI стољећa

Дио касноантичког рељефа са птицом и птићима
Дeо касноантичког рељефа са птицом и птићима
                                                               
Бронзани новчић цара Константина Великог
Бронзани новчић цара Константина Великог
                                                               
   Установљено је да су на подручју Манастира обновљене или подигнуте неке грађевине током IV-VI стољећа. Досадашња ископавања открила су испод Манастира јужно крило неког већег здања, вероватно конака из VI стољећа, које се на истоку завршавало малом одајом са подним гријањем, завршеном апсидом на истоку. Изван тих зидова, на западном крају, на нешто нижем тлу, саграђена је у VI стољећу мања правоугаона грађевина још увијек непознате намене.
   Откривени су слојеви рушења из доба цара Константина Великог, а потом из доба Велике сеобе народа, с краја IV или почетка V, и из доба напада Авара пред крај VI стољећа. На подручју Манастира нађени су у слојевима земље, осим уломака грнчарије и других предмета, делови камених украса грађевина. Међу њима има оних који би се могли датовати у IV и VI столеће. Њихова малобројност указује да су припадали некој мањој, једноставнијој грађевини или су донети са другог места.
   Претпоставка да се на месту храма Светог архангела Михаила налазила нека изнова саграђена базилика није оправдана, због непостојања услова за подизање тако дугачке грађевине, са два низа стубова. Велики храм, средиште значајног манастира, налазио се, по свој прилици на врху Страдиота.

    извор: www.manastirprevlaka.me

Нема коментара:

Постави коментар