Translate

22. јул 2017.

313. ( 1700 година слободе хришћанства ) 6. епизода, У овом знаку ћеш победити

   
Историја је пуна снова и често су снови реалнији од стварности зато што имају више утицаја на стварност од реалних чињеница.
   Сусрет Константина с хришћанством догађа се на бојном пољу. Константинови биографи нам приповедају како је Константин у освит битке, 28. октобра 312. године, имао визију. Визија која се може свести на изреку: "tuto nika", „in hoc signo vinces", што значи „у овом ћеш знаку победити".
   Римљани су се много више и много чешће тукли између себе него против спољашњег непријатеља. По Диоклецијановој и Максимијановој абдикацији следило је осамнаест година неслоге и пометње. Пет грађанских ратова је ојадило Царство. Константин је имао снажну интуицију, а поучен искуством свога оца Констанција, који је пре њега био император, наслућивао је обнову Римског царства. Религија је била битна свим императорима, али у овом случају та религија је била од велике важности. Тада је, следећи традицију, Константин помислио да ће му хришћански Бог, Христос помоћи да победи свог ривала, Максенција.
   Константин је био спреман на ризик, да проба и види је ли ново божанство у стању да гарантује оно што је раније гарантовала класична религија: темеље власти и њено одржавање.

Учествују: Проф. др Василис Катсарос; Проф. др Владета Јанковић; Анђело ди Берардино; Проф. др Ђовани Марија Вијан; Академик Ненад Камби;
Проф. др Радивој Радић; Проф. др Јошко Беламарић; Проф. др Ремо Качити;
Бора Димитријевић
уредник серије: Божидар Николић; главни стручни консултант и сценариста : Проф. др Радивој Радић ; редитељ: Татјана Феро
сниматељ: Васко Васовић; монтажер: Марко Драгојевић


Нема коментара:

Постави коментар