Translate

29. јул 2017.

Концерт у Манастиру Крупа


Седам векова манастира Крупе
извор: www.spc.rs

Отварању изложбе посвећене јубилеју 700-годишњице манастира Крупе, светиње у страдалној Епархији далматинској, присуствовали су Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Епископи бачки г. Иринеј и далматински г. Фотије, као и представници политичког и јавног живота Новога Сада.

„Седам векова манастира Крупе” назив је  изложбе фотографија фоторепортера Дарка Дозета, која је отворена 26. јула  2017. године у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Укупно 40 уметничких и документарних фотографија, насталих приликом Дозетових боравака у овом древном манастиру на међи Лике и Далмације, представљено је новосадској публици на 27 паноа. Изложба је обогаћена и пратећим текстовима историчара уметности Сњежане Орловић.
У свом обраћању, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј је рекао: -Није оно што обично подразумевају под спомеником културе нешто мртво, нешто музејско, него жив манастир са свим његовим вредностима и садржајима. Кад имате такву светињу и такву лепоту на црквеној периферији нашег простора, онда је то утолико значајније, истакао је епископ Иринеј.
Упућујући изразе захвалности представницима Српске Православне Цркве, посебно архимандриту Гаврилу Стевановићу, настојатељу манастира, Културном центру Новог Сада, представницима Управе за културу Новог Сада и свима онима који су допринели да заживи ова изложба, фоторепортер Дарко Дозет је навео да му је била велика част да фотографише светињу која постоји седам векова.
Изложбу је званично отворио Епископ далматински г. Фотије, који је истакао да је Далмација позната по манастирима Крупи, Крки и Драговићу. -То су - по речима нашег великог далматинског песника Мирка Королије - три беле лађе које су пловиле кроз историју Далмације и чувале православље и православне Србе. У време невоља, у време распећа, те светиње су биле и опстале, сачувавши богату културу и предање нашег народа на том простору, казао је владика Фотије, поручујући да манастир Крупа поносно стоји као сведок смрти и Васкрсења Христовога.  
Предвиђено је да изложба после Новог Сада буде приказана у Грачаници, како би се и символично спојиле две задужбине краља Милутина. После Грачанице, изложбу ће видети и становници Београда и Бања Луке.
Манастир Крупу је, пре тачно седам векова, 1317. године, као задужбину подигао краљ Милутин, у истоименом селу уз реку Крупу, тако да ће централна свечаност поводом овог великог јубилеја, бити одржана у манастиру, на славу ове светиње - Велику Госпојину, 28. августа 2017. године.
Манастир је, као и већина светиња Српске Православне Цркве у својој дугој историји, највећа страдања претрпео у 20. веку. Доласком владике Фотија на трон епископâ далматинских и постављањем архимандрита Гаврила на место настојатеља, за манастир су почели бољи дани.

Нема коментара:

Постави коментар