Translate

5. јул 2017.

Празник Преподобне мати Анастасије и монашење у Манастиру Студеници

  Уочи празника Преподобне мати Анастасије српске, у понедељак 3. јула 2017. године, у најстаријој архимандрији наше Свете Цркве, где и почивају њене  мошти, служено је свеноћно бденије. После освећења петохлебнице, уз присуство великог броја монаха, свештеника и народа, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин замонашио је у чин схиме искушенике Горана Миливојевића и Драгана Радојевића, давши им монашка имена Лаврентије и Агапије.
                                              
   Свети Лаврантије некада беше архиђакон код папе Сикста римског и преобрати у току мучења и тамновања многе римске грађане у хришћанство. Преподобни Агапије би послушник некоме старцу у манастиру  Ватопеду, па после заточења од стране разбојника би чудесно спашен и поново се врати у манастир  Ватопед и богоугодно поживе.
   Епископ Јустин се сабрању обратио речима о смислу и величини искреног служења Богу, о свему ономе што смо управо чули из самог чина монашења, о идењу за Сином Божијим Исусом Христом, о препрекама  које се на том путу наилазе и о усељавању Бога у срца монаха и свих хришћана.
                                                
   Светом Архијерејском Литургијом је дана 4. јула 2017. године началствовао  Владика Јустин уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковића), протосинђела Саве (Илића), јеромонаха Дамјана из манастира Сопоћани, јеромонаха  Виталија (Милошевића), протојереја–ставрофора  Владимира Вукашиновића, Архијерејског намесника студеничког протонамесника Здравка Николића, као и других свештенослужитеља.  У ђаконски чин Епископ је произвео  студеничког монаха Паладија (Вукшића).
   После Светог Причешћа, резања славског колача и завршетка Литургије, манастирска братија је спремила трпезу љубави за све присутне.

   Монах Силуан
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар