Translate

19. јун 2016.

Како се образ византијског анђела појављује на светло дана у цркви Христовог рођења

   У Витлејему су радови на обнови цркве Христовог рођења у пуном јеку. Почев од 2013.г. на месту у коме је Спаситељ рођен, теку радови на рестаурацији овога храма. У току тих радова су на светло дана избили предивни мозаици, које сада освежава италијанска фирма Пиаценти, а које подржава и палестинска администрација.
   Ова обнова је постала могућа благодарећи компромису трију Цркава које се о базилици старају: Католичке, Православне и Јерменске, иако се прилози за ову обнову приливају из свих замаља света.
   Многи су већ својим прилозима допринели рестаурацији ових чувених подних и зидних мозаика. Стефано де Каро, генерални директор ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Propert), је недавно у једном интервјуу за један амерички верски часопис саопштио:  ”Са уметничке тачке гледишта,назначајнији моменат у открићу јесте фрагмент једног анђела на зидном мозаику на северној страни између четвртог и петог прозора који је при рестаурацији у 1800.г. очигледно био прекривен. Реч је о једном од најлепших позновизантијских мозаика који уопште постоје”.
   Питање подних мозаика је једнако осетљива тема, вели де Каро. ”Подни мозаици су деликатно питање, јер се они тренутно налазе испод мермерних подних плоча. Засад већамо о томе да ли да их  евентуално откријемо у централном броду базилике и мермерне плоче заменимо стакленим. О томе још није дата коначна реч”.
   Базилику у Витлејему је Унеско прогласио за светско културно наслеђе.

   Протођакон ЗА
   извор:www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар