Translate

22. јун 2016.

Предавање игумана Методија на скупу о монаштву у Јекатеринбургу

   Јекатеринбург, Русија – Игуман Свете царске српске лавре Хиландара Високопреподобни архимандрит Методије учествовао је на конференцији „Светоотачко наслеђе у светлу светогорских традиција: духовно руковођење“, која је одржана од 27. до 29. маја 2016. са благословом Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Г. Кирила у Духовно – просветном центру Епархије јекатеринбуршке у граду Јекатеринбургу у Русији. Конференцији је присуствовало више архијереја, 30 игумана и игуманија, као и више од 150 монаха и монахиња из Русије, Грчке, Француске, Немачке, Украјине и са Кипра.
   Синодско одељење за манастире и монаштво, као главног организатора скупа, представљала је заменик одељења игуманија Јулианија (Каледа), настојатељка Зачатјевског ставропигијалног женског манастира из Москве.
   Конференција је била посвећена 1000 годишњици руског монаштва на Атосу и самим тим је носила посебан, светогорски дух. Скупу је присуствовало 12 светогорских монаха међу којима и два игумана,  хиландарски Методије и ксенофонтски  Алексије.
   Током конференције своје радове су представили: архимандрит Антипа, настојатељ келије Свете Ане, манастира Ивирон, архимандрит Алексеј игуман манастира Ксенофонт, Митрополит Атанасије Лимасолски са Кипра, архимандрит Илија, духовник манастира Светог Преображења у Француској, хиландарски игуман архимандрит Методије, архимандрит Јелисеј, игуман манастира Симонопетра (текст прочитао јеромонах Аврамије, настојатељ келије Светог Модеста, манастира Симонопетре).
    Конференција је свима приближила осећај јединства живог општења у Христу. Предавачима је постављено мноштво интересантних, животних питања а одговори су били исцрпни и дубоки, дајући истинске путоказе у духовном животу. Разговори су завршени заједничком молитвом – светогорским појањем атонских отаца, које је, на крају све посебно духовно надахнуло.

Предавање Високопреподобног архимандрита Методија игумана Свете царске српске лавре Хиландара

   Предавање игумана Методија је носило наслов „Пракса откривања помисли у манастиру – општи принципи“. Текст је подељен у пет поглавља:

Пракса откривања помисли у древном монаштву
Духовно руковођење путем откривања помисли има светотајински карактер
Пракса откривања помисли према Хиландарском типику
Данашња пракса у светогорским манастирима
Откривање помисли у женским манастирима

Потпуни текст можете прочитати  ОВДЕ

   извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар