Translate

11. јун 2016.

Обнавља се Христов гроб

  У Јерусалиму ће капела са Гробом Спаситељевим биће обновљана наредних месеци. Радови на капели су отпочели 6. јуна. Тачно 200 година никакави радови на капели нису били предузимани, будући да се шест хришћанских конфесија нису успеле сложити око начина њене обнове. Према речима координаторке, архитекте Антоније Моропулу (Атина), капела је стабилна, али је веома оштећена због влаге и гарежи од свећа.
   Потребно је, уз то, да се њена стабилност појача против земљотреса. Да би се поклоницимаа омогућило да и даље посећују ово свето место, радови на обнови се изводе рано ујутро и доцкан увече. Трошкови обнове ће изнети око 2.9 милиона евра, и њих сносе Грчка православна и Јерменско-апостолска Црква.
   Као што извештавају антички извори, цар Константин Велики (око 280–337)  је 326.г. дао да се ова црква сазида. Некада је ротонда са Гробом Спаситељевим била базилика са сопственим порталом. Данашњи излед ова капела је добила након освајања Јерусалима од стране крсташа 1099.г., који су тада сазидали куполу која јој и данас даје препознативи печат.

   Извор: idea – припремио протођакон З.А.
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар