Translate

28. јун 2016.

Изложени плакати поводом манифестације Косовски дан

   У специјалној комори Народне библиотеке Србије изложен је плакат „Херојска Србија“ Бернарда Партриџа и неколико других докумената који сведоче о одржавању низа манифестација под називом Косовски дан (Kossovo Day), први пут одржаних у Великој Британији током ратне 1916. и посвећених Видовдану.
   Циљ поменутих манифестација је приближавање српске културе и вере Великој Британији и упознавање британског јавног мњења са потребама пружања даље подршке санитетским, хуманитарним и војним мисијама које су деловале у Србији током 1915. године. Тим поводом, формиран је Одбор за Косовски дан на челу са др Елси Инглис, а једна од чланица била је и леди Пеџет.
   Готово све британске дневне новине посветиле су пажњу Косовском дану, а у Тајмсу је 28. јуна 1916. славни археолог Артур Еванс објавио уводник о косовском епу на насловној страни. У преко 1 000 биоскопа широм Британије приказивани су филмови о Србији, а у 12 000 школа читан је текст „Србија – јуче, данас, сутра“ Ситона-Вотсона.
   Изложени материјал део је легата академика Тихомира Ђорђевића који се чува у Народној библиотеци Србије. Грађа је отворена за јавност до 10. јула.

   извор:www.nb.rs

Нема коментара:

Постави коментар