Translate

8. фебруар 2018.

Упокојио се јеромонах Кирило Хиландарац

У Господу се 6. фебруара по новом календару 2018. године упокојио отац Кирило Хиландарац, потврдио је Радију Слово љубве управитељ Задужбине светог манастира Хиландара, г. Миливој Ранђић. Овај монах био је један од "најлепших украса монаштва" како је у књизи о њему "Ниси мали" написао аутор Душан Убовић, а на шта је подсетио о. Доситеј Хиландарац. Отац Кирило је још као дечак кренуо за Христом кроз монаштво, а у Хиландар је дошао 1985. године. Био је духовник - исповедник у овој светињи, један од омиљених црноризаца свих поклоника који су били у српској царској Лаври. Бог нека дарује о. Кирилу рајска насеља. Сахрана о. Кирила је у среду, 7. фебруара по новом календару. Животопис о. Кирила је у наставку:
Са сајта Манастира Хиландара:
Јеромонах Кирило рођен је као Радојко Вешковац, 9. октобра 1935. године на празник Светог Јована Богослова. Услед послератних околности и емиграције, у личним документима датум рођења је промењен на 10. октобар, а презиме у Вешковић. Отац Кирило се родио у селу Риђевштица, између Крушевца и Трстеника, од оца Стојадина и мајке Милије. Замонашио се 27.08.1953. у манастиру Витовница. У чин јерођакона рукоположен је на Пасху 1961. у манастиру Светог Саве у Либертвилу у САД. У чин презвитера рукоположен је 6. августа 1963, такође у САД. Сабрат манастира Хиландара постаје 17. октобра 1987. Од 31. децембра 1997. па до упокојења, обавља дужност члана Свештеног сабора стараца манастира Хиландара. У Хиландару прима и велику схиму.
Током свог монашког живота био је на многим послушањима, неуморно радећи на очувању, у то време, веома угроженог манастира. Међутим, најзначајнији допринос оца Кирила је у његовом неуморном богослужењу, често остајући једини служашчи јеромонах у манастиру, његовој ревности и истрајности у молитви. Свакодневно је исповедао, поучавао и духовно укрепљивао велики број поклоника који су долазили у Хиландар. Увек омиљен, вредан, својим једноставним животом у свим околностима у којима се налазио, био је живо сведочанство суштине монашког позива и прави духовни украс Цркве. Својим омаленим растом и изузетном духовном висином, пленио је срца свих са којима се сусретао и као такав остаће у молитвама и сећањима братије, Светогораца и свих поклоника који су током последњих тридесетак година посећивали Хиландар.
Господе, упокој душу слуге свога, јеромонаха Кирила!

извор: www.slovoljubve.com

Нема коментара:

Постави коментар