Translate

5. фебруар 2018.

Недеља о блудном сину у Манастиру Вазнесењу

  
 Опрости Оче, сагреших небу и теби!

   Ове речи блуднога сина који се кајући враћа Оцу, одзвањају у срцима верног народа, припремајућег се богослужбено-молитвено и литургијско-подвижнички, за наступајући период Великог поста. Свима позната јеванђелска прича, која се чита у Недељу о блудном сину, улива радост и крепи дух човека говорећи му да ништа није изгубљено. И када мислимо да јесте, постоји начин и утрвен пут, којим се све поново успоставља. Свакога дана добијамо стварну могућност да се на нама испуне речи: „Овај мој син беше мртав и оживе; изгубљен беше и нађе се.“(Лк.15,24) Потребно је да се вратимо своме Оцу у загрљај!
   У Недељу о блудном сину, 22 јан./4. феб. 2018. године, Отац Епархије Његово Преосвештенство Епископ жички Г. др Јустин, поводом Имендана игумана манастира Вазнесења на Овчару, архимандрита Тимотеја служио је Свету Архијерејску литургију у поменутом манастиру. Саслуживали су му протосинђел Сава, секретар епископа, јереј Раде Марић, парох лучански и протођакон Александар Грујовић.
   Архипастир епархије жичке, поучавао је поверено му стадо као истински пастир и отац епархије, говорећи нам о погубности одељивања од заједнице, удаљавања од ближњег свог, а самим тим и од Христа. Тако се удаљавамо од вечности „која почиње са Христом и увек је у Христу, јер вечност без Христа не постоји“...“Ми слаби људи морамо да се збијамо један уз другог, да носимо терет један другога и само тако ћемо испунити закон Божији“. Дужни смо да праштамо и трпимо прво најближе око себе у својој примарној породици и да слушамо Првога, који има највећу одговорност. „А кад је праштање и трпљење у љубави, сви су одговорни, сви примају на себе део одговорности и тако узраста свака заједница.“ На крају беседе, Епископ је честитао Имендан архимандриту Тимотеју, пожелевши му да оно злато жежено које је Господ преко Апостола предао нама људима, чува као истинску вредност и предаје другим људима.
После Свете Литургије, уз велику и несебичну помоћ кабларских манастира Никоља и Благовештења, као и верујућег народа, братство манастира припремило је славски ручак за све госте.
Молитвама светог апостола Тимотеја, да нас Господ укрепи у вери, нади и љубави. Амин.

   Братство манастира
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар